Brætspillets kreative mester
Brætspil-06-10-15.jpg
Brætspils udvikler Ole Steiness (th.) deltog i den store brætspilsfestival på Gladsaxe Hovedbibliotek for nylig. Naturligvis var hans eget spil "Police Precint" på bordet. Foto: Kaj Bonne.
Ole Steiness fra Mørkhøj udvikler nye brætspil

Når man taler om brætspil, tænker mange på skak, backgammon eller go. Altså de traditionelle brætspil, der har været spillet i flere tusind år tilbage. Det er dog overhovedet ikke i dette univers, som brætspilsudvikleren Ole Steiness fra Mørkhøj bevæger sig.
Han udvikler helt nye og spændende brætspil – eller bordspil, som han helst ville kalde dem, men indtil videre går de nye spil under den gamle fællesbetegnelse.
Ole Steiness har allerede fået udgivet to spil: ”Police Precinct” og ”Spurs: A Tale in the Old West”. Det er en lang og omstændelig proces at få et spil udgivet, og Danmark er ikke et stort marked. Derfor var det oplagt at få spillene udgivet på engelsk, og det skete hos Common Man Games for politispillet og Mr. B Games for westernspillet.
Den kreative brætspilsudvikler har allerede tre andre spil inde i et produktionsforløb, blandt andet et børnespil og et vikingespil. Herudover har Ole Steiness 20 andre spildesign under udvikling, men da han endnu ikke er spiludvikler på fuldtid, så skabes spillene i fritiden:
– Som alle andre har jeg et håb om at kunne leve af min interesse. Jeg har, siden jeg var knægt, villet skabe noget. Når jeg så en film og ikke var tilfreds med slutningen, så arbejdede jeg videre med at skabe en, som jeg fandt bedre, fortæller Ole Steiness.
Professionelt har Ole Steiness tidligere været ansat i spilfirmaet IO Interactive, der har udviklet det herostratisk berømte spil ”Hitman”. Han har således også bevæget sig i det digitale spilunivers, alligevel finder han det traditionelle brætspil med terninger og spillere rundt om bordet fascinerende: – Jeg udvikler alt fra børnespil til de tunge voksenspil. De to spil, jeg har fået udgivet, er tematiske spil, som alle fra 13-14 år kan være med til at spille.

Brætspil i voldsom vækst
De seneste år er brætspillene gået modsat af, hvad alle dommedagsbasunerne truttede, og i stedet for at dø en stille død, er de sociale spil eksploderet. Således arrangeres hvert år i Essen en messe, hvor der deltager 140.000 mennesker i alle aldre fra 10 til 90. I år skal Ole Steiness endnu en gang ned til messen, der foregår fra 8.-11. oktober.
Også herhjemme er bræt- eller bordspillene ved at få fat i et stort publikum. For nylig afholdt Gladsaxe Hovedbibliotek en brætspilsfestival med overraskende mange deltagere og blandt dem var Ole Steiness. Også næste år vil biblioteket afholde festivalen.
Brætspillene er sociale. Det er hyggeligt, når familien samles om bordet og spiller og måske oven i købet lader smartphones og tablets ligge urørte hen i timevis. Og det er også muligt at spille med andre folk, som man ikke kender på forhånd. I ”Huset” i Rådhusstræde i Indre København findes brætspilscafeen Bastard Café. Her er der over 500 forskellige brætspil at vælge imellem.
Formentlig vil flere af Ole Steiness’ kommende spil i nær fremtid komme på hylderne. Men der skal stadig tænkes nye tanker, og Ole Steiness er gået i tænkeboks, om hans spil skal være mere rollespilsagtige. – I forberedelsesfasen tester jeg spillene med vennerne, fortæller Ole Steiness.
Heldigvis kan han også selv lide at spille bordspil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top