Candlelight Dinners skaber tryghed og overskud
Demens-02-13-15.jpg
Kaj og Ulla Andersen har fået nye sociale muligheder gennem Candlight Dinners for ægtepar, hvor den ene part har en demenssygdom. Foto: Kaj Bonne.
Ulla og Kaj Andersen deltog i den første middag

”Vi havde en fantastisk dejlig oplevelse. Kaj smilede, og jeg slappede af,” fortæller Ulla Andersen. Hun er gift med Kaj Andersen, der for otte år siden blev ramt af sygdommen Alzheimers. Sidst i februar var parret til den første Candlelight Dinners arrangeret af frivillige i de Frivilliges Hus på Taxvej i Bagsværd. Middagen er en del af Gladsaxe Kommunes tilbud til ægtepar, hvor den ene part har en demenssygdom.
”Der var dækket et meget smukt bord med bordkort og store lys, og så fik vi et glas cider og fantastisk god mad. Først forloren hare, waldorf salat og senere citronfromage, kaffe og chokolade,” fortæller Ulla Andersen med glæde i stemmen. Parrets liv har forandret sig drastisk siden Kaj blev syg.
”Det kom snigende. Kaj begyndte at forandre sig efter han gik på pension, og der gik lang tid før det fik op for mig, at der var noget galt, ” fortæller Ulla Andersen.
”Det er jo en helt anden mand, jeg har nu. I dag er min mand meget stille og har ikke lyst til så meget. Han kan ikke huske, hvor vi skal hen og bliver hurtigt forvirret, når det sker ting omkring ham. Det begrænser os meget,” forklarer Ulla Andersen, der derfor sætter utrolig stor pris på tilbuddet om Candlight Dinners.

Slappede af
”Det kan være svært at slappe af, når vi er ude ind imellem. Jeg skal klare de praktiske ting, og Kaj slapper ikke af. Men han var helt rolig til middagen, og hvert par havde en frivillig hjælper, der sad ved siden og hjalp under hele middagen. Jeg kunne se Kaj slappede af på en helt anden måde,” fortæller Ulla Andersen. Og for de pårørende var det også en dejlig oplevelse.
”Det var dejligt at møde andre i samme situation, og vi talte meget åbent om sygdommen og det hele. Det var en lettelse, for tidligere har det været sådan lidt tys tys,” fortæller Ulla Andersen, der oplevede et andet overskud i hverdagen bagefter. Hun har tidligere har haft et meget aktivt liv sammen med Kaj. ”Kaj har været sælger, og jeg er økonoma. Vi er fra Bornholm men flyttede til Gladsaxe Kommune i 1964. Vi har rejst meget i verden og været på skiferier. Vi var aktive. Kaj løb rundt om Lyngby Sø hver morgen klokken seks. Det er en stor livsændring for os, at være så begrænsede,” fortæller Ulla Andersen. Det var gennem demenskoordinatorerne Betina Lundquist og Marianne Neess i Gladsaxe Kommune at Ulla og Kaj Andersen fik tilbuddet om at deltage i Candlelight Dinners, og det har de ikke fortrudt.
”Vi skal med igen næste gang. Vi glæder os allerede.”

Demens 13-15
De tre demenskoordinatorer i kommunen Betina Lundquist, Marianne Neess og Camilla Vidstrup hjælper og vejleder alle borgere og pårørende i Gladsaxe.
Foto: Kaj Bonne.

De pårørendes sygdom

Gladsaxe tilbyder demente og pårørende hjælp

”Demens har store konsekvenser for den ramte og specielt de pårørende. Er man ægtefælle til en demensramt, så ændrer livet sig drastisk. Det er derfor, man kalder demens for de pårørendes sygdom,” fortæller Betina Lundquist, der sammen med Marianne Neess og Camilla Vidstrup er demenskoordinatorer i Gladsaxe Kommune. De holder til på Træningscenter Gladsaxe i Søborg.
De tre koordinatorer hjælper dementramte borgere i kommunen og deres pårørende med at håndtere de nye livsvilkår. Demens kan ramme bredt og helt ned til 40 års-alderen, men de fleste bliver ramt, når de er over 65 år. I Gladsaxe Kommune regner man med, at der er op til 1.200 demente borgere, og demenskoordinatorerne har kontakt til omkring 250 dementramte.
”Der kan gå mange demente og pårørende rundt uden at få hjælp. Og måske aner de ikke, hvor de skal henvende sig, og hvilken hjælp de kan få,” fortæller Betina Lundquist og forklarer at demens er en tabubelagt sygdom.
”Det er tabuiseret, når man selv eller ens ægtefælle ikke kan klare de almindelige dagligdagsting mere. Når man glemmer at skifte tøj, og glemmer hvordan kaffekanden fungerer eller pludselig ikke aner, hvordan man laver frikadeller mere, så er det forbundet med skam. Det er hårdt at erkende og acceptere, at det er den vej, det går. Det får mange til at leve med sygdommen i lang tid uden hjælp. Det er en helt grundlæggende drivkraft i alle mennesker, at de gerne vil klare sig selv. Erkendelsen og accepten af at have brug for hjælp kan tage tid.”

Forskellige tiltag
Demenskoordinatorerne er ikke i tvivl; det er vigtigt at tage kontakt til professionelle rådgivere tidligt i forløbet. Både i forhold til den demensramte og for de pårørende.
”Der er mange ting i spil, men specielt risikoen for ensomhed og isolation samt risikoen for stress er kendte. Der er dokumenterede undersøgelser, der viser, at en ægtefælle til en demensramt er i risiko for at udvikle alvorlig stress. Man får et 24/7 job når man bor sammen med et menneske med demens. Ægtefællen skal overtage alle de praktiske ting og parrets liv ændrer sig markant,” forklarer Betina Lundquist. Og det er her demenskoordinatorerne træder til og bliver en hjælp.
”Vi hjælper på alle stadier. Både ved mistanke, i udredningsforløbet og efter. Det er meget individuelt, hvad den enkelte har brug for. Generelt kan man sige, vi er tovholdere på alt omkring den demente, og vi vejleder og støtter de pårørende gennem hele processen,” fortæller Marianne Neess, der forklarer, at en demenskoordinator altid tager udgangspunkt i de behov den enkelte har. Og fordi sygdommen kun går en vej – og det er til det værre, kan det være en meget stor hjælp at få snakket ting igennem inden den demensramte bliver alt for dårlig.
”Vi vil gerne være med til at ”forebygge ildebranden” fremfor at være med til at ”slukke den” Mange henvender sig desværre for alt for sent. Det gavner hverken mennesket med demens eller den raske ægtefælle, hvis situationen ender kaotisk, inden man beder om hjælp.”
Der er mange forskellige demenstiltag i kommunalt regi; blandt andet pårørende-grupper, en pårørende-skole for voksne børn, aktiv træning for demensramte, et demensdaghjem, hvor den demensramte kan være sammen med andre demente, mens den pårørende får aflastning og så er der kommunens nyeste tiltag Candlelight Dinner. ”Alle vores indsatser er i princippet både rettet mod den demente og en eventuel ægtefælle eller andre pårørende. Alle har brug for hjælp på forskellig vis. For den demente er det vigtigt, at der er nogle, der forstår deres situation, og for de pårørende er det vigtigt med støtte og vejledning og følelsen af frihed,” forklarer Betine Lundquist.

Festmiddag for ægtepar
Det nyeste tiltag i kommunen er Candlelight Dinner. Et arrangement, hvor den demensramte sammen med deres raske ægtefælle mødes med andre par i samme situation.
”Tidligere har vi haft en café for demensramte og deres pårørende, og da den lukkede, manglede vi et tilbud for ægtepar. Mange ægtepar melder fra til sociale ting og isolerer sig, så de har brug for nogle trygge rammer for at komme ud,” fortæller Betina Lundquist.
Candlelight Dinner blev afholdt første gang i Gladsaxe Kommune sidst i februar, og tiltaget er inspireret af samme arrangement i andre kommuner.
”Der er plads til fem ægtepar og de møder op til fin middag med lys og god mad. Arrangementet bliver stablet på benene af frivillige, og har til huse i de Frivilliges Hus på Taxvej. Det betyder at den demente kan slappe af, og det kan ægtefællen også. Det giver dem en god oplevelse, som giver mere overskud i hverdagen,” forklarer Betina Lundquist.

Mere viden om demens i Gladsaxe?
”Mange er bange for at kontakte kommunen, hvis de har mistanke om demens. Specielt er mennesket med demens bekymret og bange for, at vi vil have dem i plejebolig. Men det er slet ikke vores fokus. Vi guider folk og hjælper dem med alt det de har brug for,” fortæller Betina Lundquist.
Hvis du er nysgerrig på, hvad demenskoordinatorerne kan tilbyde, kan du kontakte en af demenskoordinatorerne. Du kan være anonym, og du kan have helt uforpligtende samtaler.
Kontakt telefon: 3957 4687 eller demens@gladsaxe.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top