annonce
Dyrk din indre iværksætter
Kulturskaber-13-15.jpg
- Vi gør os ikke til dommere over, om en idé er god nok eller relevant. Vi plejer at ’sige, at vores eneste krav er, at iværksætterne har energi og gåpåmod, for det er altafgørende, når et arrangement eller en event skal blive til noget, siger udviklingskonsulent Nanna Båstrup fra KulturSkaberne. Foto: Kaj Bonne.
KulturSkaberne hjælper dig fra tanke til handling

Når vi i det offentlige rum render rundt mellem alle de kulturelle tilbud, kan vi blive både begejstrede og inspirerede. Besøg på et kunstmuseum kan give lyst til at male. Musik kan få den musiske kreativitet til at rulle. Nogle vælger at tage et nyt emne op for at glæde sig selv. De putter lidt med det og synes ikke, at andre nødvendigvis skal se og høre deres anstrengelser. Andre bruger inspirationen til at ville nå bredere ud. De vil skabe noget. For sig selv. Og for andre. Men hvad gør man, når ens hellige ild brænder? Ja, man kan for eksempel kontakte KulturSkaberne på Telefonfabrikken – Gladsaxe Kulturhus.
– Vi etablerede KulturSkaberne for et år siden, og det er glædeligt, at flere og flere henvender sig og trækker på vores kompetencer. KulturSkaberne støtter op gennem hele forløbet. Vi hjælper for eksempel med at gennemtænke planlægningen, så et ellers godt tænkt arrangement ikke falder på gulvet, fordi arrangørerne ikke har spekuleret på kontakt til brandmyndigheder eller er gået for sent i gang med at gøre reklame, fortæller udviklingskonsulent Nanna Båstrup, der er uddannet cand. mag. i moderne kultur og kulturformidling.
I løbet af det første år har der været ideer, som ikke blev realiseret. Pludselig stoppede iværksætterne, fordi de måske ikke havde overvejet, hvor meget tid og arbejdskraft eventen krævede. Sygdom, flytning og alle andre uforudsete forhold kan få fremragende påhit til at kuldsejle.
Men sejrene har været flere end nederlagene.
Ideer, påhit og skæve indfald – alt kan komme på tale og blive realiseret. Ingen idé er for dum. KulturSkaberne er ikke en fordomsfuld og kontrollerende kulturinstitution, men derimod et offentligt sparringstilbud.
– Vi gør os ikke til dommere over, om en idé er god nok eller relevant. Vi plejer at sige, at vores eneste krav er, at iværksætterne har energi og gåpåmod, for det er altafgørende, når et arrangement eller en event skal blive til noget. I opstartsfasen kan vi spørge ind til, hvem der tager vare på opgaverne og får organisationen stablet på benene, så den holder. Vi kan hjælpe med forslag til, hvordan PR-arbejdet skal tilrettelægges. Skal begivenheden lægges ud på de sociale medier, skal der deles flyers rundt, og skal der findes steder til ophængning af plakater? Vi hjælper med at planlægge afviklingen. Det afhænger meget af arrangementets karakter og størrelse, hvor langt et sparringsforløb vi har. Men 2-6 måneder er meget almindeligt, siger Nanna Båstrup.

Samarbejde med folkeskolen
På det seneste er KulturSkaberne også blevet introduceret for skolerne. Enghavegård Skole har valgfag om frivillighed i udskolingen. Det førte for nylig til et elevbesøg i De Frivilliges Hus i Bagsværd. Her lærte eleverne, hvad der forstås ved frivillighed, og hvorfor det kan give mening. De fik også chancen for at teste sig selv, og hvilken frivillighedstype de selv er. Tre foreninger fortalte om deres arbejde og hvilke muligheder, der er for at være frivillige hos dem. Og KulturSkaberne fortalte de unge om mulighederne for at engagere sig kreativt i nærmiljøet.
I forbindelse med et iværksætterforløb på GXU var skolens elever forbi Telefonfabrikken for at høre om KulturSkaberne. Eleverne hørte om nogle af de konkrete ideer, som folk er kommet med, og hvad KulturSkaberne kan gøre for at få projektet søsat.
– Vi har et øget fokus på folkeskolen. Eleverne er blevet præsenteret for os. De ved nu, at de kan få deres drømme til at blive til virkelighed, hvis de griber knoglen. Vi er åbne over for deres ideer og kan give dem gode råd og opbakning, siger Nanna Båstrup.
Oprindeligt var KulturSkaberne et pilotprojekt i Københavns Kommune. Tanken har spredt sig som ringe i vandet – blandt andet hen over Utterslev Mose til Gladsaxe.
Grundtanken med KulturSkaberne er at bakke op om borgernes idérigdom og invitere dem inden for i kulturhuset, som rummer mange muligheder for kreative borgere. Det er en åben invitation til alle Gladsaxe-borgere. Det kan jo for eksempel være dig, hvis du tumler med en eller anden idé, som du har lyst til at afprøve, men ikke rigtig ved, hvordan du forløser.
Det kan være, du vil lave et debat-arrangement, en madklub, filmklub, tubakoncert, karaokestævne eller en frimærkefestival. Du kan lave udstillinger og enkeltstående events. Alt er for så vidt muligt. Og KulturSkaberne står parat i døren på Telefonfabrikken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top