Når livet vender på hovedet
Mette-Bau-15-15.jpg
Mette Bau fra Søborg har skrevet sin første bog om at komme godt igennem, når livet vender på hovedet. Foto: Kaj Bonne.
Ny bog tager forældrebrillerne på

”Jeg har skrevet bogen for at hjælpe andre i samme situation. For at give viden og skabe refleksion og håb hos andre forældre i samme situation,” fortæller journalist og forfatter Mette Bau, der er mor til tre børn, hvoraf den ene har et høretab. Hun bor i Søborg og udgiver den 8. april bogen Tal til mig nu – Kom godt igennem når dit barn har et høretab. Bogen er støttet af Oticon Fonden og er den første af sin art i Danmark. Den sætter fokus på alle de emner forældre står med fra barnet får konstateret et høretab til familien lander på benene igen.
”Bogen er også relevant for forældre til børn med andre udfordringer. Selvom den fokuserer på høretabet, er mange af de ting, man som forældre er igennem, de samme. Sorg, krise, netværk, nye valg, det at være rollemodel og en del af systemet,” siger Mette Bau.

Som en kolbøtte
”Der findes ikke noget litteratur, der sætter fokus på alle de dilemmaer, man står i som forælder til et barn med et høretab. Systemet fokuserer på behandlingen af høretabet hos barnet, og det er det. Men for forældrene handler det om så meget mere end høreapparatsbehandlingen,” fortæller Mette Bau.
”De fleste forældre føler deres liv slår en kolbøtte. De oplever pludelig frygt, vrede, jalousi, misundelse, frustration og ked af det-hed. Man kan ikke overskue barnets fremtid, andres fordomme og ens egne tanker. Rigtig mange tror, de er alene om at have det sådan og forstår ikke sig selv. Man skal jo elske sit barn uanset hvad. Det ligger helt evolutionært i os alle. Derfor kan det stride imod den ”rigtige” forældrefølelse at gå i krise, når der er noget galt med ens barn,” fortæller Mette Bau. Hun forklarer, at det specielt gør sig gældende, når beskeden rammer familien meget tidligt i barnets liv. Før tilknytningen har fundet sted.
”Man bliver klogere, når man lærer sit barn at kende. Man finder ro og går fra krise til livsvilkår i takt med, at man knytter sig og finder ud af, at barnet er præcis som det skal være uanset hvad.”

Fik datter der var døv
I 2006 fik Mette og hendes eksmand deres andet barn. Der var udsigt til lykke og lyserøde skyer, da familien tog hjem fra hospitalet. Men da datteren Lova var 10 dage gammel, blev hun konstateret døv gennem den neonatale hørescreening.
”Vi gik i chok – intet mindre. Jeg panikkede fuldstændig. Hvad betød det for hende og for os? Ville hun aldrig høre vores stemmer og var hendes vej nu igennem specialsystemet?,” fortæller Mette Bau.
Lova blev opereret med de avancerede høreapparater cochlear implantater, da hun var 11 måneder gammel, og familien tog nye valg.
”Vi skævede til udlandet og kunne se, at Danmark var bagud. Børn med cochlear implantater klarede sig bare ikke ligeså godt i Danmark som i udlandet. Derfor besluttede vi os for at gøre noget andet end det, andre havde gjort før os herhjemme,” fortæller Mette Bau. Lova kom i almindelig vuggestue frem for specialinstitution. Forældrene fjernede tegn og stimulerede udelukkende Lova med talesprog. Og det virkede.
”I løbet af et år havde hun indhentet sine normalthørende jævnaldrene, og i dag går hun i 2. klasse på en almindelig privatskole. Hun er ikke begrænset af sit høretab. Det er et livsvilkår for hende og for os, at hun har høreapparater. Men vi tænker ikke over hendes udfordringer i hverdagen. Hun gør fuldstændig det samme som andre hørende børn,” siger Mette Bau, der har kæmpet en del for datterens muligheder i systemet. Kampene har betydet alt for Lovas udvikling, og de erfaringer vil hun gerne give videre i bogen ”Tal til mig nu – Kom godt igennem når dit barn har et høretab.”

Bogen skal hjælpe andre
”Jeg fortæller vores historie og har interviewet en række fagpersoner om de forskellige emner. I min egen historie er jeg meget ærlig og sætter fokus på alle de ting, hvor jeg har følt mig alene, og hvor skammen og den dårlige samvittighed dukkede op. Det giver andre en mulighed for at spejle sig og finde ro. Og så giver jeg konkret viden og en masse tanker til refleksion. Hvad skal man tage af valg for sit barn, og hvor meget skal man kæmpe for det? Hvordan kan man få de pårørende til at forstå én bedre? Hvor langt kan et barn med et høretab nå? Og hvordan er man en god rollemodel?,” siger Mette Bau, der lægger stor vægt på at bogen skal give andre forældre inspiration og mod til at handle.
”Det er hårdt at blive en del af systemet. Mange professionelle er ikke opdaterede på nyeste viden, og forventningerne til et barn med udfordringer er ofte lavere, end de bør være. Ofte er kommunernes tilbud et postnummerlotteri. Hvis forældrene ikke selv tager stilling, kæmper og tror på det hele, så taber barnet, Det er hårdt men virkeligheden. Min bog pointerer at forældre skal være kritiske og overveje deres valg.”
Og det er ikke kun nye forældre, der har vist interesse for bogen.
”Jeg har haft mange forudbestillinger fra forældre til ældre børn, der gerne vil kigge tilbage og forstå deres egen proces bedre. Og så er der en masse fagpersoner, der glæder sig til at få et unikt indblik i en bog, der har taget forældrebrillerne på.”
Mette Bau mener, at bogen generelt sætter fokus på, hvor stor forældrenes rolle er, når barnet har særlige udfordringer.
”Man skal ikke vente på at få tingene foræret på et sølvfad, for det kommer ikke i Danmark. Forældre til børn med udfordringer skal forstå, at det er deres ressourcer, der skal få barnet igennem.”

Om bogen Tal til mig nu – kom godt igennem
når dit barn har et høretab:

Mette Bau, der er mor til Lova, forfatter og journalist,
tager læseren med igennem de emner, der presser sig på,
når barnet har fået konstateret et høretab: sorg og krise,
de udfordrende relationer og forbudte følelser, institutionsvalg,
sproglig udvikling, netværk og viden, det at blive rollemodel
og være en del af systemet. Udover inspiration, viden og gode råd
giver bogen andre forældre tro og håb i forhold til fremtiden
samt mulighed for at reflektere over de valg, de skal træffe for deres barn.
Pårørende, pædagoger og andre fagfolk omkring barnet har også glæde af bogen.
Bogen tager udgangspunkt i forfatterens egne oplevelser og er suppleret med relevante
fagpersoners perspektiver.
I bogen er der adgang til seks videoer med andre familier.
Se mere om forfatteren og bogen på www.taltilmignu.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top