Slut med sedler i garderoben
Dag-Intra-15-15.jpg
Mohammed tjekker sin datter Hafilda ind på Hyldegården. Foto: Kaj Bonne.
Gladsaxe Kommune har indført ny digital platform

”Vi er rigtig glade for tiltaget. Det giver mere dialog mellem forældre, og pædagogerne har mere tid til børnene og mulighed for at formidle nogle helt nye ting til forældrene,” fortæller Henrik Bomann, der er områdeleder i Søborg.
Alle kommunens 65 børnehuse samt dagplejen er 1. marts gået digitalt med platformen DAG-intra, der ligner det kendte skole-intra i udformning.
I alle daginstitutioner hænger der nu en iPad, hvor børnene skal krydses ind og ud, når de kommer og går. Og planen er digitale infoskærme, der formidler alt det, der tidligere hang som papirsedler. Dermed er de gammeldags opslagstavler med tegnestifter og whiteboard tavler med magneter fortid i Gladsaxe kommunes daginstitutioner.
”Forældre kan nu kommunikere med deres barns daginstitution digitalt, og de kan kommunikere med andre forældre i barnets daginstitution. Det sidste kommer forhåbentlig til at betyde, at forældrene har lettere adgang til hinanden, hvilket kommer børnene til gode,” fortæller Henrik Bomann, der mener, at DAG-intra møder forældrene, der hvor de er i dag. I den moderne virkelighed, hvor man kan fange hinanden på nettet.

DAG-intra giver mere nærværVia det nye DAG-intra kan forældre krydse deres børn ind og ud af institutionen. De kan sygemelde barnet, melde om fri og ferie og skrive beskeder til pædagogerne i institutionen. Derudover kan de se menuplaner og billeder fra barnets dagligdag.
”Der var en pædagog, der fortalte mig for nylig, at halvdelen af de telefonopkald, institutionen havde om morgenen, var væk nu. Det betød, at de voksne kunne være nærværende med de børn, der var i institutionen fremfor at rende frem og tilbage til telefonen,” fortæller Henrik Bomann. Han betragter systemet som en succes allerede. Det giver børnene mere tid med de pædagoger, der er.
”Når det så er sagt, er det selvfølgelig vigtigt, at dialogen på DAG-intra ikke erstatter den tætte og vigtige dialog mellem forældre og pædagoger i hverdagen. Det handler udelukkende om at få de praktiske beskeder fjernet og få mere tid til de snakke, der kræver nærvær,” forklarer Henrik Bomann og fastslår, at alle forældre er blevet grundigt informeret om dette.

Mere trivsel og læring
Udover de praktiske beskeder giver DAG-intra også mulighed for at støtte op om børnenes læring, og det giver forældrene bedre indsigt i institutionslivet.
”I Gladsaxe kommune er vi optaget af bedre trivsel og mere læring for alle børn. Og det kan vi understøtte bedre nu. Et eksempel kunne være, at en pædagog tager på skovtur med nogle børn for at undersøge regnorme. Han tager iPad´en med og tager billeder undervejs på turen. På vej hjem i toget uploader han billederne. Når børnene lander i institutionen kan de se billederne digitalt på de infoskærme, der er sat op. De kan tale om det. De samme billeder bliver sendt hjem til forældrene, så de kan tale om det, barnet har oplevet og lært,” forklarer Henrik Bomann. Han ser helt nye muligheder for sammenhæng mellem hjem og daginstitution, og håber det kommer til at give forældrene et bedre indblik i deres barns hverdag.
”Vi er ikke altid gode til at få formidlet de ting, vi laver med børnene i hverdagen. Men nu har vi en meget direkte kanal,” fortæller Henrik Bomann.
DAG-intra har også gode muligheder for at nå de forældre, der ikke taler så godt dansk, og som derfor har været udfordret af information på sedler i daginstitutionerne.
”Man kan klikke af i det sprog, man taler på DAG-intra, og så oversætter den informationerne. Der er 98 sprog.” forklarer Henrik Bomann.

Kræver tilvænning for alle
Henrik Bomann har stået for undervisningen af 700 pædagoger i kommunen.
”Det er klart, at der er en tilvænningsperiode i et nyt digitalt system som dette. Det er nyt for mange pædagoger at arbejde på den her måde.”
Og Henrik Bomann nævner også nogle mulige ulemper.
”Systemet fejler, hvis forældrene glemmer at få den tætte dialog i hverdagen eller hvis der bliver to grupper af forældre. De meget velorienterede med et stærkt netværk blandt de andre forældre og så resten, der ikke bruger DAG-intra.”
Men Henrik Bomann er ikke bekymret for at det sker. Allerede nu er der over 4.200 forældre registreret i på DAG-intra i kommunen og succeskriteriet på sigt er 6.000 forældre.
”Det vil være meget få, der ikke er på,” mener Henrik Bomann.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top