Kvinder uden grænser
Katrine-Skov-og-Michaela.jpg
Katrine Skov (tv.) er med næsten ti år i kommunalpolitik rutineret i forhold til den nyvalgte Michaela Suchardová. Gladsaxe-politikeren er mentor for sin tjekkiske kollega i et projekt, hvor det gælder om at hverve flere tjekkiske kvinder til at gå ind i politik. I forrige uge overværede Michaela Suchardová byrådsmødet på Gladsaxe Rådhus. Foto: Jan Løfberg
Byrådsmedlem Katrine Skov er mentor for kvindelig tjekkisk politiker

Skandinavien er kendt for kvindefrigørelse og aktive kvinder i politik, fritidsliv og erhvervsliv. Andre steder i Europa er denne udvikling mere fodslæbende. Den Tjekkiske Republik er i forhold til Danmark noget bagefter. Det drejer sig om den kvindelige repræsentation i politik og erhvervsliv. Det handler også om ringe muligheder for barselsorlov. Og så handler det ikke mindst om forskellen på mænd og kvinder.
Disse misforhold er der imidlertid ved at blive gjort noget ved. Så småt. Et af områderne hvor der i hvert fald er ved at ske noget er på den politiske front. Med støtte fra såvel den danske som norske ambassade er der nu startet et projekt – en mentorordning – for at få flere kvinder ind i politik i Tjekkiet.
I efteråret i Prag var Katrine Skov (A), formand for Kultur, fritid og idræt i Gladsaxe, en af oplægsholderne ved et seminar om kvinder i politik. Her blev de første forbindelser mellem de nordiske og tjekkiske folkevalgte kvinder blev etableret. I alt er der ti mentorordninger, fem danske og fem norske kvinder og ti tjekkiske ditto. Katrine Skov blev mentor for Michaela Suchardová. Fokuspunkterne i mentoraftalen går på erfaringsudveksling, politisk forhandling og at stå frem med selvtillid og tro på egne evner i rollen som politiker. Endvidere har de to kvinder udarbejdet en arbejdsplan, som de følger i løbet af halvandet år.
– Da jeg så Michaela, så tænkte jeg: Bare jeg kan være så heldig at blive mentor for hende. Heldet var med mig, og vi swingede med det samme. Vi kommer virkelig godt ud af det med hinanden, og vi skyper et par gange om måneden. Det starter altid med politik, men det ender altid med, at vi taler om, hvordan vi har det rent privat. Det er en utrolig givende proces for os begge.
Michaela Suchardová er jurist inden for EU-lovgivning, og hun er mægler i sager mellem to stridende parter. Hun blev sidste år valgt til byrådet i Jablonec nad Nisou – en by med 45.000 indbyggere et stykke uden for Prag. Michaela er en af blot seks kvinder ud af Jablonec’ i alt 30 byrådsmedlemmer – hvilket er en kvindelig repræsentation på blot 20 %, hvilket svarer meget nøje til det generelle billede i Tjekkiet. Men det er jo ret langt fra de næsten 50 %, der er i Gladsaxe Byråd.

Mændene klarede forhandlingerne
Michaela bifalder Katrines oplevelse: – Det har været meget lærerigt. Også fordi jeg kan mærke, at vi stadig halter langt efter Danmark. Lige efter valget til vores byråd, så var det udelukkende mændene, der tog sig af konstellationsforhandlingerne. Jeg var helt paf, som kvinde kunne jeg så bare få resultatet af forhandlingerne at vide senere hen.
Et af byrådsmedlemmerne i Jablonec nad Nisou ejer halvdelen af byen, og hans indflydelse er så stor, at byrådet bruger ekstra mange penge på det lokale fodboldhold, der er blandt de allerbedste i Tjekkiet. Der er i høj grad tale om et gammelmands-netværk, hvor den ene tjeneste er en modydelse værd.
– Byrådspolitikere er meget dårligt lønnede i Tjekkiet, selv om man skal bruge mange timer til både forberedelse og møder. Byrådspolitikernes honorar er 50 euro om måneden (ca. 375 kroner, red.). Med så ringe en løn, så handler det udelukkende om at få magt, for det kan give adgang til bevillinger og anlægsprojekter, siger Michaela Suchardová, der var i Danmark i forrige uge. Her fulgte hun Katrine Skovs arbejde i byrådet i Gladsaxe, og de nåede også lige at få tid til at besøge Christiansborg.
Mentorprogrammet løber fra oktober 2014 til marts 2016. Katrine og Michaela skal mødes i alt til seks faglige seancer i løbet af de 18 måneder, tre gange i både Danmark og Tjekkiet. Næste gang de to kvinder mødes er i juni i Prag og Jablonec, hvor Michaela arrangerer et møde med komiteen for sport og kultur samt et offentligt møde om kvinder i politik. I forbindelse med Gladsaxedagen i agust kommer Michaela på genvisit i Danmark.
– Meget vil være nået i Tjekkiet, hvis vi en dag kan få en nogenlunde ligelig fordeling af mænd og kvinder i politik, siger Michaela Suchardová.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top