Regnvandsbassiner med aktiviteter
Gladsaxe-Stadion-04-20-15.jpg
Paddle tennisbanen vil i enkelte situationer også fungere som regnvansbassin. Foto: Kaj Bonne.
Gladsaxe Idrætsanlæg indvier snart ny aktivitetspark

”Vi kunne have sagt ja og have lagt store underjordiske bassiner ud på vores områder til opsamling af regnvand, og så havde vi løst problemet med overskydende regnvand på den måde, men for os gav det kun mening, at gå ind i projektet, hvis vi kunne tænke kreativt og se det som en mulighed for at få et mere attraktivt idrætsanlæg,” fortæller Holger Kortbek, idrætschef i Gladsaxe Kommune. Han er en af de kreativt tænkende bag projektet ’ VANDPLUS projektet på Gladsaxe Stadion’, der bliver afsluttet og indviet i starten af juni. Et projekt der ender med at give borgerne i Gladsaxe helt nye muligheder for aktiviteter på idrætsanlægget.
Baggrunden for projektet var et behov for at finde løsninger på de store mængder regnvand, som kommunens kloaksystem i årevis ikke har haft mulighed for at opsamle, når det er gået vildt for sig med regnskyl.
Når områderne meget snart bliver indviet har Gladsaxe Idrætsanlæg fået et nyt landskab af forskellige lege- og aktivitetsområder som vil stå frit til rådighed for borgerne. En del af landskabet består af 14 nye regnvandsbassiner, en række grøfter og vandløb, der skal samle regnvand. Men bassinerne ligner på ingen måde regnvandsopsamling.
De fleste har tværtimod en klar aktivitetsfunktion; der er blandt andet en vandlegeplads med vand i flere niveauer og mulighed for geysere, en udendørs træningsplads, en boldbane, en svingtovskarrusel, en hoppepude på 90 m2, en rulleskøjte- og løbehjulsbane samt en trendy paddle tennins-bane med tilskuerpladser. Mange af bassinerne ligger ved det gamle friluftsbad bag Gladsaxe Svømmehal.

Paddle tennis fremfor underjordisk bassin
Paddle tennis-banen ligger ved siden af tennisbanerne, har flotte tilskuerpladser i træ og falder fuldstændig ind i det eksisterende idrætsmiljø. Hvis man ikke fik forklaringen, ville man ikke ane, at banen egentlig er tiltænkt som regnvandsopsamling. I hele den ene langside er der lagt unidrain i fundamentet, og bag en klap i endevæggen er der et stort rør, der kan sende tusindvis af liter vand ind i bassinet, når der er regnskyl. Gulvet skråner en anelse mod unidrainet, og på den måde er paddle tennis-banen i virkeligheden med til at sikre mod oversvømmelse af kloaksystemet.
”Vi regner med, den vil stå med vand en gang om året i få timer. Havde det været et bassin, hvor vi vidste, det ville stå under vand jævnligt, ville vi have tænkt på en anden aktivitet,” fortæller Holger Kortbek.

Rekreativt område som bonus
Udover de konkrete aktivitetsbassiner er der også bassiner udformet som søer og vandløb. Tiltag, der skal give området en rekreative fornemmelse. Det er helheden i projektet, der skal gøre det til en succes.
”Vi har tænkt det som et rekreativt område, hvor man skal have lyst til at tage hen, uanset hvem man er. Det er både tiltænkt træningsnarkomanen, legebarnet, den almindelige motionist eller hende der gerne vil gå eller løbe en tur i et rart område,” fortæller Holger Kortbek. Ifølge ham har de forskellige samarbejdspartnere i kommunen været nysgerrige, åbne og mest af alt løsningsorienterede, og det har været altafgørende for projektets tilblivelse.
”Man kan lukke store kreative ideer ned meget hurtigt i en kommune, hvis man ikke er nytænkende og åben. Det har Gladsaxe Kommune heldigvis været,” fortæller Holger Kortbek, der lige nu venter på det kunstgræs, der skal i bunden af paddle tennis-banen Han glæder sig. I to år har hans hjerne været fuld af idéer, der nu er ført ud i livet.
”Vi trådte ud på en isflage og drev af sted, da vi gik i gang. Vi anede ikke helt, hvor vi ville ende. Nu står vi med noget helt konkret, som jeg tror og håber vil begejstre borgerne og give aktivitet. Alt det sjove starter nu, hvor vi skal inddrage dem.”

Gladsaxe Stadion 04 20-15Gladsaxe Stadion 08 20-15
Hele området skal også fungere som rekreative arealer.
Foto: Kaj Bonne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top