Spiseforstyrrelser er mere end tre diagnoser
Diætist-23-15.jpg
I køkkenet på Buddinge skole hjælper diætist Jørgen Lohse-Kimura folk med at omsætte madteori til praksis. Foto: Kaj Bonne.
Overvægt og fedme er overset siger diætist

”Vi fokuserer meget på de diagnostiske spiseforstyrrelser overspisning, bulimi og anoreksi, men hvad med de mere usynlige spiseforstyrrelser?,” spørger Jørgen Lohse-Kimura, diætist i Forebyggelsescentret Gladsaxe. Han synes, det er ærgerligt, at spiseforstyrrelser kun bliver forbundet med konkrete diagnoser. Det betyder nemlig også, at der er her opmærksomheden og ressourcerne ender. Ifølge ham er for eksempel overvægtige eller fede menneskers forhold til mad at sammenligne med en spiseforstyrrelse, men løsningen og behandlingen er ofte op til folk selv. Der er ikke nok fokus på deres problemer med mindre, de får følgesygdomme.
”Jeg synes, det er et problem, at vi først tager hånd om overvægtige og fede menneskers forhold til mad, når de får følgesygdomme. Vi bør sætte ind som samfund meget tidligere. Mange overvægtige mennesker har jo et konkret problem i forhold til at kontrollere hvor meget de spiser,” forklarer Jørgen Lohse-Kimura og pointerer at mange ser overvægt og fedme som et individuelt problem. Noget folk selv skal klare.
”Det ligger lidt i kortene, at det er folks egen skyld, og det må de gøre noget ved. Det er urimeligt, hvis man kigger på problemet som en spiseforstyrrelse.

Forkvaklet forhold
Ifølge Jørgen Lohse-Kimura handler det om at tilbyde alle mennesker med et forkvaklet forhold til mad hjælp til livsstilsændringer meget tidligt. Og her er det vigtigt at sætte ind på forskellige parametre – med viden, praktiske redskaber og psykologisk hjælp.
”I Forebyggelsescentret har vi fokus på sundhed og på at forbygge. Derfor har vi ikke folk i behandling med konkrete diagnoser på spiseforstyrrelser. Men vi ser mange andre, der har et svært forhold til mad. Derfor har vi forskellige tilbud,” forklarer Jørgen Lohse-Kimura, der erkender, at der ikke endnu findes entydig viden omkring, hvad der helt konkret skal til for at hjælpe overvægtige eller fede mennesker med at genvinde kontrollen over maden.
”De fleste ender i en yo-yo tilstand, hvor de falder tilbage i gamle mønstre efter de har været på ret køl.”
Og netop derfor sætter Forebyggelsescentret ind på forskellige fronter, når de arbejder med overvægt og fedme.
”Vi arbejder med det teoretiske, hvor folk får en forståelse for kroppen og madens funktion, og den viden omsætter vi praktisk i et køkken, hvor vi laver mad. Derudover tager vi fat i de psykologiske aspekter, der handler om at få sat fokus på folks mønstre – hvorfor spiser de for meget, og om der er noget i deres liv, der medvirker til at skabe de uhensigtsmæssige mønstre.”

Hjælp?
Hvis du har brug for hjælp til dit forhold til mad, så kontakt Forebyggelsescentret Gladsaxe.
Se mere på www.gladsaxe.dk/forebyggelsescenter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top