Waterloo i ostebutikken
Soldater-01-25-15.jpg
Erling Kaaber med en præcis gengivelse af en gård fra slagmarken. Foto: Kaj Bonne.
Pensioneret læge har gennem 40 år skabt 2.000 bittesmå soldater med autentiske uniformer

Vinderen har jo altid ret. Så fordi det blev briterne under ledelse af hertugen af Wellington, der vandt slaget 18. juni 1815 på en mark i Belgien og tilføjede Napoleon et sidste ødelæggende nederlag, så kom massakren med 16.000 døde og mange flere sårede til at hedde slaget ved Waterloo. For i den lille by ved siden af slagmarken havde Wellington sit hovedkvarter.
Der findes nu en Waterloo Station i London, der er mindst 10 byer med det navn, og Kinks skrev Waterloo Sunset.
Havde Napolen vundet, så var slaget komme til at hedde Mont–Saint-Jean, for det hed kamppladsen egentlig. Og havde den prøjsiske general von Blücher med sine koalitionsstyrker været dominerende, så var slaget kommet til at hedde La Belle Alliance – en kro – hvor Blücher og Wellington mødtes efter slaget.
Og hvad har det med Gladsaxe at gøre?
Det kan man ved selvsyn se i Ostedelikatessen på Søborg Hovedgade 69. Her står der et væld af bittesmå soldater. De er ca. to centimeter høje – de er lavet i størrelsesforholdet 1:78. Og de bærer uniformer som de gjorde på den forfærdelig dag, hvor ligene lå i stakke, og blodet flød i stride strømme. Her skulle generalerne ”lege” krig uden tanke på soldaternes ve og vel.
Det hele i Ostedelikatessen er skabt af Erling Kaaber, der til hverdag bor på Grønnemose Alle.
I mange år arbejdede han som øre, hals-og næselæge. Først i det offentlige system og derefter på sin egen klinik i Tåstrup til han pådrog sig en infektion, der var tæt på at tage livet af ham. Han blev opereret, fik en ny hjerteklap og via motion er han i bedre form end da han blev syg.
-Det hele begyndte for ca. 40 år siden med at mine drenge købte nogle æsker med små grå soldater. Jeg syntes, at de trængte til farver, og så gik jeg i gang, siger Erlin Kaaber.
Udgangspunktet var slaget ved Waterloo. Erling Kaaber fik fat i bøger med uniformer, og så begyndte et pillearbejde, der kræver en meget, meget tålmodig sjæl.
-En lille soldat kan kræve op til 20 forskellige farver. Det sværeste er nok de hvide striber på tornystrene.
Som ørelæge har Erling Kaaber været vant til at operere millimeterpræcist, og netop malearbejdet var med til at skærpe sanserne og holde ham frisk.
-Det hele er jo å småt, så småt. Så maleteknikken har ofte bestået i at tage en tandstikker i træ og snitte den endnu mere spids og så påfører malingen. Når der er lagt en farve på, så skal figuren tørre i et døgn, før jeg kan fortsætte, forklarer Erlin Kaaber.
Der er skrevet tommetykke bøger om slaget ved Waterloo. Hver taktisk bevægelse er analyseret sønder og sammen, og fortolkningen er afhængig af skribenternes nationalitet har Erling Kaaber konstateret.
-Min hobby med soldaterne har mest været praktiseret om vinteren i de mørke aftentimer, siger han.
To gange har han været ved Mont-Saint-Jean, hvor han bl.a. har set den gravhøj, hvor man placerede alle ligene.
-Jeg er glad for, at jeg har fået lov til at udstille hos Ostedelikatessen, og det er sjovt at høre, at der kommer folk ind i forretningen for bare at høre om opstillingen, siger Erling Kaaber
-Og så er det jp pudsigt, at slaget ved Waterloo datomæssigt falder sammen med folketingsvalget, siger Erling Kaaber.
Soldater 04 25-15

Erling Kaaber lavede selv støbeforme til hestene.
Oplært af folk, der laver høreapparater.

Foto: Kaj Bonne.
Soldater 03 25-15
Så er vi ved nede i småtingsafdelingen. Erling Kaaber brugte ofte gamle
kirurgiske instrumenter fra sin praksis.
Foto: Kaj Bonne.

Soldater 13 25-15
Foto: Kaj Bonne. Se mange flere fotos på http://gladsaxebladet.fotokajbonne.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top