annonce
Fond skænker tre millioner kroner til Bagsværdfortet
fortet.jpg
Der skal fjernes noget graffiti når fortet skal renoveres. Foto: Privat.
Pengene skal bl.a. bruges på stormgitter

Bagsværdfortet på Møllemarken 27 har modtaget en donation på tre millioner kroner fra Louis-Hansens Fond til den omfattende restaurering.

For kort tid siden modtog Gladsaxe Kommune en bevilling på 500.000 kr. fra Augustinus Fonden til et ansigtsløft til Bagsværdfortet. Nu har de modtaget endnu en bevilling på tre millioner kroner fra Louis-Hansens Fond og er derfor kommet nærmere den omfattende restaurering af det gamle to etagers fort på 2.000 m2.

Bagsværdfortet, der blev opført i 1892-93, er en del af Københavns Befæstning, der skulle være med til at beskytte hovedstaden under 1. verdenskrig. Men fjenden kom aldrig, og befæstningen blev hurtigt forældet. Derfor blev befæstningen, heriblandt Bagsværdfortet, nedlagt i 1920. Siden har fortet fået lov til at forfalde, men siden Gladsaxe Kommune overtog det i 2012, har det været planen af få det restaureret.

Den ene side af bagsværdfortet ligger langs Buddinge Hovedgade, men er usynlig for de fleste forbipasserende. Fortet er nemlig skjult så fjender, der kom vest fra, ikke kunne se dette højt-bevæbnet fort, før det var for sent. Da forterne var designet til nærkamp, var de omkranset af et stormgitter, og Bagsværdfortet er det eneste fort i hele befæstningen, der har et helt intakt stormgitter. Restaureringen skal blandt andet være med til at sikre stormgitteret til eftertiden.

Et fort i det grønne

I Gladsaxe Kommune er der fire dele af befæstningen: Tinghøj Batteri, Buddinge Batteri, Gladsaxefortet og Bagsværdfortet. Bagsværdfortet står i dejlige grønne omgivelser, hvor borgere i alle aldersgrupper på forskellig vis kan få gavn af det prægtige fort. Ved specielle lejligheder udføres der guidede ture i fortets indre. Læs mere om Gladsaxe forter og batterier på gladsaxe.dk/bagsvaerdfortet

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top