annonce
Kagså Kollegiet – en by i Gladsaxe
Kollegie-01-33-15.jpg
Kagså Kollegiet er for kollegianerne en helt selvstændig by med café, centerbygning og flere børneinstitutioner. Foto: Kaj Bonne.
Det 46 år gamle kollegium nær Herlev består af 309 selvstændige boliger

Der er trængsel. Men det hjælper ikke at springe over, for det kan man ikke!
Efter sommerferien starter 19.000 nye studerende på en uddannelsesinstitution i København. Da antallet af ungdomsboliger – og særligt muligheden for at få et ledigt værelse – er begrænset, så kan det ikke undgås, at mange bliver tvunget ud i markedet for køb og salg. Men ligesom med hensyn til ungdomsboliger, så er udbuddet af små lejligheder – velegnede studieboliger – ret begrænset i hovedstadsområdet. Ifølge Realkreditrådet er der blot 800 lejligheder på under 75 kvadratmeter til salg i København og Frederiksberg. Det er 26 procent færre end sidste år. Det får efterspørgslen på ungdomsboliger til at stige. Det mærker de tydeligt på Kollegiernes Kontor.
Her har man i skrivende stund 11.600 studerende på venteliste. Og der er vel at mærke tale om en aktuel ansøgningsliste, for de studerende skal genansøge deres boligbehov én gang om måneden, fortæller Annette Panduro fra Kollegiernes Kontor.

Lang venteliste
Kagså Kollegiet i Gladsaxe Kommune er et af de kollegier, som har en lang venteliste. Det er en helt lille by i Gladsaxe Kommune. Kagså Kollegiet er for så vidt tættere på Herlev By end en af Gladsaxes fem byer, men kollegiet har i årevis været at betragte som en selvstændig by i Gladsaxe Kommune.
På Kagså Kollegiet, der stod færdigt i 1969, er der 309 selvstændige boliger. Det spænder vidt på ”Kagså”, som kollegianerne selv kalder deres ”by”. Der er værelser med fælleskøkken, der er ”munkecellerne” med egen indgang og eget thekøkken, der er er både to- og tre-værelseslejligheder i etagebyggeri samt tre-værelseslejlighed som rækkehus med egen have.
Netop det sidste gør, at ”Kagså” er et kollegium, hvor mange er startet med et værelse i fælleskøkkenet. Har mødt en anden studerende, fået lejlighed, siden barn eller børn og er endt i rækkehusene. Derfor er det ikke usædvanligt, at mange af beboerne har boet på ”Kagså” i syv til ni år. En del af indbyggerne i ”Kagså” er færinger og islændinge. De har i mange år fundet sig til rette med at rykke op i systemet, fordi ”Kagså” med sine særlige form lægger op til, at man kan flytte sammen i en større lejlighed.
Ventelisten på Kagså Kollegiet er lang. Man skal være usædvanligt heldig for at komme i betragtning, og selv om det netop nu er sæson for at flytte ind i ungdomsboliger, så er det ikke nu den store udskiftning sker.
– Det sker derimod omkring 1. marts. På Kollegiernes Kontors hjemmeside kan man i detaljer se reglerne. Nystuderende til etrums-lejligheder står stærkt, men ellers er der i øvrigt en række krav og kriterier, som man skal opfylde, før man kommer i betragtning, fortæller Annette Panduro.
På ”Kagså” foregår en naturlig udskiftning. Men hastigheden er ikke voldsom. Kagså ender for mange med at blive en væsentlig del af livet. Efter både flytning og endt uddannelses mød mange kagsåere stadig. År efter år.

Kollegie 02 33-15
I forhold til de fleste andre kollegier er ”Kagså” et lavt byggeri i maksimalt to etager. Der er mange grønne områder, som beboerne kan gå lige ud i.
Foto: Kaj Bonne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top