Når teatret bliver børnenes andet hjem
Det-ny-teater.jpg
Tre glade Gladsaxe-skuespillere: Theo (tv.), Lucas og Madeleine hygger sig imellem prøverne til The Sound of Music på Det Ny Teater. Laura kommer også fra Gladsaxe, men hun var syg forleden. Foto: Jan Løfberg.
Fire skoleelever fra Gladsaxe er med i musicalen The Sound of Music på Det Ny Teater

De er ikke mange somre – hverken hver for sig eller tilsammen. Men fire skoleelever fra Gladsaxe Kommune har alligevel en ret stor rutine, når det drejer sig om at spille med i professionelle teateropsætninger. Nu skal Theo, Lucas, Madeleine og Laura være med i Det Ny Teaters nye store musical The Sound of Music.
Forestillingen har premiere den 17. september og nu lige nu foregår prøverne på højtryk. Vi bliver guidet op ad vindeltrapper, hvor man skal huske og at dukke hovedet, ad lange gange, yderligere trapper og ender til sidst oppe i øvelokalet alle øverst oppe på Det Ny Teater med udsigt til Codan-bygningen, Søerne og nogle af Københavns tårne.
Selv om der er halvanden måned til, at tæppet går for første gang til The Sound of Music, så fornemmer man meget tydeligt den faglige ”spændthed”. Dert sitrer nærmest i luften: Tingene skal være i orden.
I denne professionelle atmosfære må det være ”kanon” at være barn og alligevel være en del af den faglige proces. Der er ingen tvivl om, at børnene bruger mange timer på at øve og træne, men på den anden side er det tydeligt, at de elsker at være en del af holdet på musicalen.
Lucas er blot 10 år, men han udtrykker meget fint, hvad det gør ved en, når man er i op til 29 timer om ugen på teatret: – Det er min tredje forestilling på Det Ny Teater, så det er efterhånden blevet mit andet hjem. Nej, lige nu ser jeg det faktisk som mit ”rigtige” hjem.
Sådan har Theo på 13 og Madeleine på 12 det også. Det er lange dage, men det er gode og vildt spændende dage. Ingen af dem vil undvære teaterlivet, selv om det ikke kan undgås at det har nogle mindre omkostninger på skolefronten. Til gengæld får det så meget andet med sig ved at medvirke i forestillingen, og alle har forældre, der bakker op og støtter. Ind imellem ser forældrene også prøverne, så der er et fint samspil mellem teater og hjemmefront.

500 til casting
Selv om alle fire Søborg-elever har rutine fra tidligere forestillinger, så kan de ikke undslå sig castningen. Til The Sound of Music var der 500 håbefulde unge til optagelsesprøver, men kun 20 blev i sidste ende valgt til forestillingens syv børneroller. Hver rolle spilles af tre børn – så børnene er delt op i tre hold.
Theo, Lucas og Madeleine nyder musikken: – Og jeg har kendt musikken fra jeg var helt lille og boede i New York, fortæller Madeleine Steenberg Williams.
Lucas har set mange klip fra musicalen på youtube, og Theo har lynhurtigt taget musikken til sig, ligesom mange voksne danskere kender adskillige af musicalmelodierne. Musicalen er skrevet Rodgers og Hammerstein, og numre som Edelweiss, The Sound of Music, Do-Re-Mi og The Hills Are Alive er alle klassikere.
Madeline, Lucas og Theo har også sat sig ind i den dramatiske historie om kaptajn von Trapp og hans syv børn og den unge guvernante Maria. Handlingen udspiller sig i 1930erne, og familien von Trapp vælger at flygte, da tyskerne marcherer ind i Østrig.
Børnene fra Gladsaxe kender efterhånden hinanden godt og kan sagtens finde på at følges ad til teatret. De mange pauser bliver brugt til snak og hygge. – Vi har mange grin sammen, siger Theo.
– Og forretningerne lige uden for teatret ser os ofte. For vi handler hos Irma eller kommer på Joe & and the Juice eller køber Paradis-is, siger kaptajn von Trapps ”danske” børn i kor.
Maria Lucia spiller den kvindelige hovedrolle Maria, mens Jens Jacob Tychsen spiller Kaptajn von Trapp. Louise Friborg og Tina Kiberg deler rollen som abbedissen.
Måske Lucas, Laura, Theo eller Madeleine vil følge i Maria Lucias fodspor. Hun startede også tidligt med at spille musical. Hun var blot otte år, da hun spillede med i Bugsy Malone.
Foreløbig gælder det for voksne som børn: Rollen skal læres, så The Sound of Music kan give Det Ny Teater en ny stor musicaltriumf. Og der er al mulig grund til at tro, at det kan lykkes i Daniel Bohr instruktion. ”The Sound of Music” har 50 års jubilæum i år. Den vandt i 1965 fem Oscar og er den mest populære filmmusical nogensinde.

De fire Gladsaxe-skuespillere
Theo Bo Koefoed
Spiller rollen som Friedrich von Trapp. Har tidligere medvirket i Billy Elliot i rollen som Michael på Det Ny Teater. Theo er i øjeblikket nr. 1 på den internationale junior hiphop-duo rangliste. Han er 13 år og begynder i 7. klasse på Enghavegård Skole.

Madeleine Steenberg Williams
Spiller rollen som Louise von Trapp. Medvirkede for fire år siden som Pepper i Annie på Det Ny Teater. Var også med i Love Never Dies og har haft flere andre roller, f.eks. på Eventyrteatret i Tivoli. Madeleine er 12 år og begynder i 6. klasse på Bagsværd Kostskole.

Lucas Lomholt Eriksen
Spiller rollen som Kurt von Trapp. Medvirkede i Billy Elliot som ”den lille dreng” og som Chip i Skønheden og Udyret, begge på Det Ny Teater. Har også haft roller på Folketeatret. Lucas er 10 år og begynder i 4. klasse på Buddinge Skole.

Laura Svale Ambt Kofod
Spiller rollen som Gretl von Trapp. Medvirkede som Chip i Skønheden og Udyret.
Laura er otte år og bor i Mørkhøj. Begynder i 3. klasse på Michael Skolen i Herlev.

Sound of Music
Maria Lucia og alle de medvirkende børn. Theo er midtfor i 2. række i hvid T-shirt og blå bukser med hvide striber. Madeleine er nr. 3 fra højre i bagerste række med tigertrøje. Laura er nr. 3 fra højre i forreste række i blå sko med gule snørebånd. Lucas er yderst til højre på 3. trappetrin i lys T-shirt med v-udskæring.
Foto: Birger Storm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top