annonce
Usundt fællesskab fører til mobning
Mobning-37-15.jpg
Alice Darville skal undervise lærere og pædagoger i den nyeste teori og praksis, så mobning kan undgås blandt børn fra tre til otte år: - Det gælder om at starte tidligt, siger Alice Darville, der sidder med Mary Fondens maskot Bamseven. Foto: Kaj Bonne.
Konsulent fra Bagsværd bliver Fri for Mobberi-instruktør

De færreste voksne kan vel sige fra for at have mobbet andre. Enten som ”anfører” eller bifaldende aktør på sidelinjen – både i skolegården og på arbejdspladsen. Og hvis man er lidt oppe i årene, så har man via sine egne oplevelser, at mobberiet startes af en eller ganske få personer mod et andet og anderledes individ. Det sorte får har det med at adskille sig fra flokken.
Men den selvstændige pædagogiske konsulent Alice Darville fra Bagsværd ser betragteligt mere nuanceret på fænomenet: – Mobning skabes af uhensigtsmæssige fællesskaber. Fra årtusindskiftet har forskningen vist, at mobning ikke blot er en trekant mellem mobber/offer/passive aktører med stiltiende accept. Tidligere tænkte man, at mobberen var en aggressiv personlighedstype – og at den mobbede var en sårbar personlighedstype. Nu har vi en langt større viden, fortæller Alice Darville, der gennem flere år har arbejdet med Mary Fondens og Red Barnets antimobningsprogram – Fri for Mobberi – på skolerne.
– Mobning har ikke samme omfang som tidligere. Det skyldes, at man gennem de seneste fem-seks år har sat ind med en målrettet indsats, siger Alice Darville.
I næste måned springer Alice Darville ud som ny kursusinstruktør hos Mary Fonden og Red Barnet: – Jeg skal undervise lærere og pædagoger i den nyeste teori bag og den praktiske anvendelse af Fri for Mobberi, fortæller Alice Darville, der ud over sit virke som pædagogisk konsulent også arbejder som forfatter og instruktionsvejleder.
Antimobbeprogrammet består af to værkstedskufferter med pædagogisk materiale og et obligatorisk kursus for fagfolk. Den ene kuffert henvender sig til vuggestue- og børnehavebørn, den anden til børn fra 0. til 2. klasse: – Det gælder om at udvikle det sunde fællesskab allerede i vuggestuen. Vi arbejder med forskellige indgangsvinkler, der kan styrke fællesskabet for eksempel gennem rytmiske kurser og oplysningskurser. I mit eget regi har jeg ogsåbeskæftiget mig med forældredelen, siger Alice Darville.
Der er otte Fri for Mobberi-instruktører fordelt over hele landet. Ideen til Fri for Mobberi blev bragt til Danmark af Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary, der havde set ideen praktiseret i sit hjemland Australien. En af ideerne som er blevet kopieret fra Australien er bamsen Bobby – på dansk hedder maskotten Bamseven. Den har fået farven lilla som er en mellemting af blå og lyserød: – Ungerne er vilde med Bamseven, siger Alice Darville.

Glæder sig
Noget af det, som Alice Darville arbejder med kaldes for TROM. T for tolerance, R for respekt, Om for omsorg og M for mod til at sige fra.
– Jeg ser frem til at undervise kursisterne. Efter at have arbejdet med Fri for Mobberi i flere år, hvor jeg kunne se, at det giver mening og skaber glæde, glæder jeg mig til at starte som Fri for Mobberi-kursusinstruktør og at kunne give min viden videre til nye brugere, så de får gode redskaber til at forebygge mobning og skabe gode fællesskaber i både skole og daginstitutioner, siger Alice Darville.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top