Altid beredt
spejder.jpg
Jørgen Brøsen har fået ufatteligt meget ud af at være spejder. Foto: Privat.
Jørgen Brøsen har nu været spejder i 75 år

”En gang spejder – altid spejder” lyder et kendt motto, og det gælder så absolut for Jørgen Brøsen fra Skoleparken i Bagsværd. Nu runder han de første 75 år i uniformen. 1. november 1940 blev han meldt ind.
Jørgen Brøsen gik for 75 år siden gik i skole på Dyssegårdsskolen, og her havde han to klassekammerater, Axel og Verner, som lige var blevet spejdere i en helt nystartet trop, Dyssegården trop, i Søborg Division, Det Danske Spejderkorps.
De to skolekammerater fortalte om de spændende ture og møder – og at det kunne være sjovt, hvis flere fra klassen også blev spejdere. Og ikke mindst fortalte de om deres ledere, Hjalle og Stroyer.
Jørgen Brøsen fik lov af sine forældre til at blive spejder under den forudsætning, at han selv betale kontingentet. Der dengang løb om i hele 1 kr. om måneden. (Det svarer til 27 kr. i 2015) Men det klarede han fint, for han var ved muffen. Som bydreng for en skomager på Lyngbyvej tjente Jørgen Brøsen hele 6 kr. om ugen, så der blev altså fint råd til at blive spejder.
Og så begyndte ellers SPEJDERLIVET.
Troppen havde lokale i kælderen til den første gule villa, på hjørnet af Søborg Hovedgade og Dyssegårdsvej. Villaen ligger der endnu.
Som julegave vankede der et nyt tørklæde, rødt med en grøn kant og også den første spejderhat. Fra en fætter fik Jørgen Brøsen en brugt uniformsskjorte, som han så bar i mange år. Den var forsynet med en masse mærker, som først måtte sprættes af, så Brøsens egne mærker kunne syes på efterhånden.
Jørgen Brøsen fortæller, at han kunne fylde Gladsaxe Bladet med gode historier fra det efterfølgende lange spejderliv. Men det går jo desværre ikke. Han fremhæver, at turene, møderne, festerne og især spejderkammeratskabet kom til at fylde rigtig meget i hans liv.

Lærer på Marielyst Skole
Af tropsleder Rosted blev Brøsen rådet til at blive lærer i Folkeskolen – og han blev allerede i 1953 lærer på Marielyst skole – og var her lærer i mere end 40 år. Mange tidligere elever kender med garanti Brøsen som lærer på denne skole – ikke mindst som deltagere på mange skolerejser.
Som spejder blev Brøsen selv tropsleder og senere divisionschef i Brønshøj og var også en overgang medlem af korpsledelsen. Brøsen har ledet utallige lejrbål i ind-og udland og har også været med på flere Jamboreer i bl.a. England og Japan.
Brøsen er stadig aktiv – nu som museumsvejleder i Spejdermuseet på Holmen. På museet er der en masse spejder pædagogisk materiale (også kaldt ”sjove opgaver”), som appellerer til både børn og voksne.
Brøsen slutter med at opfordre til at gå ind på spejdermuseets hjemmeside og her finde åbningstiderne – og til at komme ud på museet og få en rigtig god snak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top