Luca lægger linjen
Luca-fodbold.jpg
Luca er 13 år gammel, spiller i Bagsværd Boldklub, og drømmer om at komme til at spille for Manchester City. Men selv om Luca satser på fodbolden, tager han sig som ungetræner også tid til at træne Bagsværds U10, U11 og U12-piger, for for det er rigtigt fedt at lære fra sig, siger han. Foto: Flemming Schiller.
13-årige Luca Thiessen-Fitzwilliams spiller i Bagsværd Boldklub og træner klubbens pigespillere

Luca er 13 år gammel og ungetræner, eller hjælpetræner som han kalder sig selv. Han spiller til dagligt på U15-holdet i Bagsværd Boldklub, hvor han drømmer om at blive lige så god som helten Sergio Agüero, så han kan spille for Manchester City. Superligaen ville også være fedt.
Men selv om Luca ifølge cheftræner Henrik Høj er et stort talent, der satser på fodbolden, tager han sig som ungetræner også tid til at træne Bagsværds U10, U11 og U12-piger. Han havde selv spurgt klubben om muligheden for at blive træner.
– Flere af mine venner var allerede hjælpetrænere, og det ville jeg også prøve. Jeg tænkt at det kunne være sjovt at lære andre at spille fodbold, at give min viden videre, siger Luca Thiessen-Fitzwilliams, der tæner med sit eget hold tre gange om ugen og spiller kamp samt træner pigerne to andre dage.

Hele mennesker
I Bagsværd Boldklub er der fokus på trygge rammer, fællesskab og leg med bolden hos klubbens cirka 350 drenge og 130 piger. Der skal være plads til alle, gode som mindre gode spillere, for et velfungerende fodboldhold består af hele mennesker, og forudsætter og udvikler ansvarsfølelse og gode omgangsformer, som klubben skriver på sin hjemmeside.
Her spiller ungtrænere som Luca en vigtig rolle, fordi de yngre børn bedre kan spejle sig i trænere som Luca end i de voksne trænere. Men det er altså ikke hygge det hele, pointerer Luca.
– Jeg er selv meget disciplineret når jeg træner, og strækker for eksempel altid ud i 45 minutter efter træning for ikke at få skader. Der skal disciplin til for at blive god, og jeg prøver at få pigerne til at få noget ud af træningen. Det er også sjovere, når de mærker at de bliver bedre hele tiden, siger han.

Hold på bolden
Luca har en helt klar idé om hvilken slags fodbold hans hold skal spille, og hvad de piger han træner, skal blive bedre til.
– Jeg vil for eksempel gerne lære dem at de skal holde på bolden indtil de finder en at spille den til, og ikke bare losse den afsted. Fysikken kommer senere, men det vigtigste er at lære teknik, siger Luca.
I starten var pigerne lidt usikre, når de løb med bolden, men efter flere træningspas hvor de trænede øvelser med bold, lykkes det lidt efter lidt, fortæller Luca. Og det gav respekt.
Da jeg startede som træner, gjorde de ikke altid hvad jeg sagde, men det gør de for det meste nu, fortæller han med et smil.

Vær med
Bagsværd Boldklub har i det hele taget et lidt familieagtigt præg, ikke mindst for Luca. Hans far spiller på veteranholdet og søsteren på det hold han selv træner.
Luca opfordrer da også andre at blive ungetrænere, både på grund af det sociale og det sportslige. Og det kan godt lade sig gøre i en ellers travl hverdag, selvom man både skal nå fra skole og huske lektierne, siger han, for man behøver nemlig ikke at komme hver gang som ungetræner.
– Man kan altid komme ned og prøve, for det er rigtigt fedt at lære fra sig, siger Luca.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top