Søg og du skal finde
Digital-Dannelse-01-40-15.jpg
På Gladsaxe Hovedbibliotek kan de unge blandt andre møde bibliotekarerne (fra venstre mod højre): Helle Brødsgaard, Trygve Borelli Lund og Lotte Pedersen. Foto: Kaj Bonne.
Bibliotekarerne står i den grad parat til at bistå Gladsaxes unge

Jeg fulgte i hælene på bibliotekar Helle Brødsgaard. På vej op ad trapperne på Gladsaxe Hovedbibliotek spurgte hun – Bruger du så selv biblioteket?
– Nej ikke så meget, for jeg har ikke tid til at læse ret mange bøger.
Jeg kunne have bidt tungen af mig selv, da jeg svarede, for i samme sekund sagde Helle smilende: – Nu har vi altså mange andre tilbud end bøger…
Ak ja. Klask. Sat til vægs. Jeg ved udmærket, at biblioteket kan alt muligt andet. Det er nu om dage en smeltedigel for litteratur og anden kultur. Det var da også netop det, jeg skulle tale med Helle Brødsgaard og hendes kollega Lotte Pedersen om.
Tiderne med støvede boghylder i lange baner er for længst forbi. Hovedbiblioteket er et splinternyt, åbent univers, hvor lyset kommer ind fra siden og fra oven – og der er plads. Man føler sig ikke klemt inde mellem bøger, borde, stole og computere. Lyst og venligt er der. Et moderne kulturhus.

Fordomme
På stående fod blev jeg altså fanget i mine egne fordomme. Og det er netop fordomme om bibliotekets muligheder, som Helle og Lotte sammen med kollega Trygve Borelli Lund vil nedbryde. De ønsker at fortælle Gladsaxes ungdom om, at biblioteket andet end blot udlåne bøger. Biblioteket er også et digitalt værested, hvor de unge kan benytte sig af de forskellige digitale platforme og muligheder.
Og bibliotekarerne står parat til at yde de unge den fornødne hjælp. Det kan for eksempel være i forbindelse med opgaveskrivning, hvor de unge har brug for vederhæftigt materiale. Bibliotekarerne er blandt andet uddannet i at søge oplysninger om hvad som helst og samtidig levere kildekritik. De er med andre ord eksperter i denne disciplin.

Digital ungdom
– Google er ikke nok, når de unge skal skrive en kvalificeret opgave. Vi har mulighed for at vise, at de unge kan komme et spadestik dybere, for på biblioteket har vi adgang til pålidelige databaser. Og vi brænder for at vise de unge, hvor mange muligheder der er, siger Lotte og Helle.
I Gladsaxe har udskolingsklasserne i flere omgange været på besøg på biblioteket i forbindelse med ”Digitale fodspor”. Her lærer eleverne at være kritiske, analyserende og ansvarlige, når de er på nettet. For disse elever og de lidt ældre elever – typisk gymnasieelever eller andre jævnaldrende under boglig uddannelse – har biblioteket oprettet en Facebook-side under overskriften ”digitalungdom”.
IT, medier og digitalisering er i dag ikke et enkelt fag, men der undervises dybest set i emnerne i alle fag: – Vi befinder os i år 1 efter skolereformen. Hvem har ansvaret for den rette søgning på nettet og kildekritikken? Det er vigtige elementer i den digitale dannelse, siger bibliotekarerne.
De peger også på, at de unge ikke ser DR eller TV 2. Nej, de følger i stedet en digital personlighed som for eksempel Kristine Sloth. Da Kristine sidste år besøgte Gladsaxe Hovedbibliotek, blev det ”liket” 8.857 gange på Facebook.
– Her ramte vi de unge dér, hvor de befinder sig. Vi havde også besøg af internetfænomenet Fisseronni. Men det er en rolle, som journalistpraktikanten Mathias Obdrup spiller. Det var noget af en øjenåbner for dem, da Fisseronni tog huen af og pludselig blot var Mathias. Tag huen på igen, råbte de unge. Men der kom en god dialog ud af det – blandt andet om , at man ikke kan stole på alt hvad man ser og hvad det vil sige at tale grimt, siger Helle og Lotte.
Lignende personligheder fra de sociale medier ventes at komme på besøg på biblioteket i løbet af det kommende år, og de unge selv har mulighed for at præge beslutningsprocessen. De bliver spurgt og taget med på råd.

Kildekritik
Helle Brødsgaard og Lotte Pedersen bruger gerne et stunt, når de skal have de unge til at forholde sig kritisk til det, som de læser. Således bliver de unge ledt ind hjemmesiden ”jydskatomkraft”, hvor mange elever helt ukritisk tror på, at der er atomkraft i Danmark.
Der findes også flere falske Søren Kierkegaard-citater om internettet, men det følgende fra 1847 påstås at være sandt nok: ”Meddelelses-Midlerne bliver fortræffeligere og fortræffeligere, de kan trykkes hurtigere og hurtigere, med utrolig Hurtighed, men Meddelelserne bliver mere og mere travle og mere og mere forvirrende.”
Genialt skrevet af den gamle filosof. Og det med det konstante informationsbombardement er et punkt som bibliotekarerne er opmærksomme på: – Måske det ville være en god idé, at vi holder et arrangement, hvor mobilen skal være slukket og lukket. Så kunne vi i stedet servere lidt lækkert – for eksempel en svedig pizzaslice, griner Lotte og Helle på ungdomsdansk.

Fisseronni
Fisseronni giver den gas. Arrangementet er et eksempel på, at de unge kan lokkes op på biblioteket.
Foto: Privat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top