- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

AB Tennis vil gerne holde fast i de unge

Fælles arrangementer med både juniorer og seniorer skal fastholde de unge i tennisafdelingen

Fritidsklubber og sportsklubber har i årevis forsøgt at holde fast i de 15-18-årige, som meget ofte forlader foreningslivet, når voksentilværelsen nærmer sig med uddannelse, studier, studiejobs, lærlingepladser og ikke mindst kærester.
Mange unge finder det alt for besværligt at fortsætte med fritidsinteressen, mens de mere alvorlige emner begynder at trænger sig på. En del af frafaldet skyldes endvidere den selvforstærkende tendens, at så mange andre unge, som man kendte fra juniortiden, stopper. Så kan man pludselig føle sig meget alene i en seniorafdeling.

Succesrig blanding
Det har tennisafdelingen i AB tænkt over: Kan vi ikke gøre noget ved det? Hvad nu hvis de unge kender nogle af seniorerne i forvejen?
Således arrangerede AB Tennis fornylig en tur til Tyrkiet, hvor man blandede generationerne med stor succes. Turen kom blandt andet i stand takket være velvillig støtte fra klubbens lokale sponsor Rema 1000 i Hareskoven og Cebra Profilbeklædning. Sammenholdet på tværs af aldersgrupperingerne er blevet styrket i dagligdagen – nu opleves et fælles sammenhold som ikke set tidligere. Netop sådan noget kan en tur under fremmede himmelstrøg. Her får alle et indblik i nogle af de kompetencer, som ethvert andet menneske er i besiddelse af, men som sjældent opleves ude på grusbanerne. Gladsaxe Bladet har haft en snak med Allan Kloppenborg og Henrik Thue Hansen, henholdsvis formand og kasserer i ABs tennisafdeling, der tæller knap 300 medlemmer.
– Jeg har deltaget i Gladsaxe Kommunes lederakademi, og det har virkelig været givtigt at møde frivillige fra andre sports- og fritidsforeninger, inden for børn og ungdom samt kulturens verden. I løbet af tre måneder var vi til ti møder, så vi er virkelig kommet rundt om, hvad det vil sige at være frivillig leder. Både hvad angår ansvar, økonomi og arbejdsbyrde. Det er særdeles værdifuldt at vi kan hjælpe hinanden i Gladsaxes mange foreninger, fortæller Henrik Thue Hansen.

Nytænkning
En af de største udfordringer for foreninger har netop været at fastholde de unge i foreningerne: – Her har vi en succeshistorie at fortælle, siger Allan Kloppenborg.
– Vores Tyrkiet-tur var en form for nytænkning. Normalt tager juniorer og seniorer af sted hver for sig, men her valgte vi altså at blande generationerne, så vi kommer den sædvanlige opsplitning til livs. Generationerne får en bedre forståelse for hinanden, og det giver en helt anden accept, som vi kan trække på i hverdagen. Vi får skabt en helt anden dynamik og kultur i klubben, når unge og ældre møder hinanden i klubben. For mange juniorer er overgangen til seniortilværelsen meget brat, når de ikke kender nogen, siger Allan Kloppenborg.
Nogle af de tanker, som folkene i ABs tennisbestyrelse også pusler med, går på et samarbejde med skolerne omkring for eksempel mobning: – Mobning er ikke en del af tenniskulturen. Vi kan lære børn om fællesskabets værdier, og her kan tennissporten virkelig levere noget, som mange andre idrætsgrene ikke kan, mener Allan Kloppenborg.