annonce
Genoptræning klares på mobilen i Gladsaxe
Genoptræning.jpg

Smart genoptræning med mobil_Susanne Gjøl_Icura_05.jpg

En smartphone og fem elastikker øger friheden i genoptræningen for hofte- og knæpatienter

Mere motiverende genoptræning, større fleksibilitet og god træningsmæssig effekt. Det er nogle af gevinsterne ved en ny teknologi, som Gladsaxe, Gentofte, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal kommuner netop har udviklet i samarbejde med virksomheden Icura.
Systemet, der hedder Icura Trainer, består af en smartphone og fem sensorer, der placeres på ben og hofte. Den trænende person kan så se sine bevægelser på smartphonens skærm, mens en stemme guider og retter, hvis øvelserne udføres forkert. Samtidig sender systemet træningsdata til fysioterapeuten på kommunens genoptræningscenter, der på sin pc kan tjekke, om både kvalitet og træningsmængde er i orden.
Et forskningsprojekt med 322 nyopererede patienter fra de fire kommuner har påvist, at patienter der træner med den mobile teknologi har mindre behov for at møde til kontrol og træning i de kommunale genoptræningscentre. Når systemet er blevet mere udbredt, forventer kommunerne at kunne spare på udgifterne til blandt andet kørsel, sygetransport og fysioterapeuttimer, da patienterne i højere grad kan klare sig selv. Icura Trainer er ved at blive indført som obligatorisk tilbud i de fire kommuner.

Træner når det passer
68-årige Susanne Gjøl fra Gladsaxe har genoptrænet sin hofte med systemet, selv om hun aldrig før havde brugt en smartphone: – Det har været så skønt, for jeg har kunnet genoptræne, når det passede mig, og i det tempo der passede mig, fortæller Susanne Gjøl fra Gladsaxe. Hendes program varede normalt en time om dagen, og på smartphonen kom de øvelser frem, som fysioterapeuten havde valgt til hende.
– Det er godt, at der sidder nogen i den anden ende og holder øje. Jeg synes, systemet er så godt, at det er synd for dem, der ikke blev udvalgt til at prøve.

Smart genoptræning med mobil_Susanne Gjøl_Icura_05.jpg

Smart genoptræning med mobil_Susanne Gjøl_Icura_05.jpg


Susanne Gjøl kan hjemme i sin stue lave øvelser for balden, hvilket styrker musklerne omkring den nye hofte.
Foto: Chris Campbell/ Das Büro

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top