Gymnasiaster tager forskud på klimatopmøde
Gymnasiaster-tager-forskud.jpg
I anledning af FN-dagen holdt Bagsværd Kostskole og Gymnasium et klimatopmøde, hvor debatten til tider var ophedet. Foto: Privat.
Bagsværd Kostskole og Gymnasium markerede FN-dagen med en ophedet klimadebat

– Der hviler lidt et pres på ens skuldre, når man pludselig skal til at være en supermagt, siger Elena Shackinger Olesen, der går i 2.g på Bagsværd Kostskole og Gymnasium. Hun havde fået til opgave at sætte sig ind i USAs klimapolitiske positioner, og det var ikke helt let stof.
I anledning af den officielle FN-dag havde gymnasiet fået besøg af tre oplægsholdere fra FN-forbundet, en ikkestatslig organisation, der oplyser om FN-systemet og globale forhold. Alle elever i 2. og 3.g var med, og de startede dagen med at blive skolet i FN-systemet – og baggrunden for dét klimatopmøde, der løber af stablen i Paris til december.
Senere på dagen skulle eleverne repræsentere hver deres land i forhandlingerne og sørge for at få sat deres aftryk på den klimaaftale, de skulle stemme om til sidst.

Respekt for indsatsen
Louise Kjøller går også i 2.g. Hun repræsenterede Kina i forhandlingerne, og sagde, at hun har fået lidt mere respekt for, hvor svært det egentlig er at nå frem til en aftale: – Når man hører om klimatopmøderne, kan man godt sidde lidt og tænke kan de ikke bare tage sig sammen? Men efter i dag kan jeg ligesom lidt bedre fornemme, hvor modstridende, interesserne egentlig er, siger Louise Kjøller.
– Det må være nogle virkelig lange møder, supplerer klassekammeraten Cirkeline Milkær. – Når vi kan sidde og være helt vildt uenige om, om vi skal reducere noget med 24 eller 26 procent, så kan man pludselig godt forstå, at de sidder oppe hele natten og forhandler. Emil Bender Lassen er en af FN-forbundets oplægsholdere. Han mener, at klimaforhandlerne i FN på nogle områder godt kunne lære lidt af gymnasieeleverne: – De tænker mere på det globale ansvar og hænger sig ikke så meget i nationale særinteresser. Og selvfølgelig kan man sige, at langt de fleste idéer, som eleverne tager med til forhandlingsbordet, nok allerede har været oppe at vende i FN. Men hvem ved, om der pludselig en dag er én, der kommer på ét eller andet fantastisk?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top