- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

Den bæredygtige bolig i Søborg

På 4. sal gik vi rundt. Ud på den tildækkede altan, hvor direktør Peter Cederfeld fra Realdania Byg fortalte, at altanen i forhold til kommunens lokalplan og dB-krav skal være tildækket på grund af støjen fra Søborg Hovedgade. Når man stod derude, forbløffedes man over, at man kunne se helt ned i bunden af Søborg Hovedgade – og endnu længere ude helt til Øresund og Sverige. Cederfeld forklarede, at når solen går ned i vest, så kan man om sommeren åbne altanens vinduer og lukke solen ind. Arkitektonisk er der tænkt over bæredygtighed, udsigt, indkig og lysindfald.
Huset, som vi inspicerede, er Danmarks første energineutrale etageboligbyggeri. Den ny ejendom er beliggende på Søborg Hovedgade 150 – på hjørnet ved Hagavej – og hedder BOLIG+. Det skete under ”det åbne hus”, hvor Søborg-borgere ved selvsyn kunne besigtige de forskellige lejlighedstyper mellem 83 og 137 kvadratmeter. De 10 lejligheder er sat til salg gennem Estate Ole Moestrup. Lejlighederne koster mellem 2,3 og 4,5 mio. kroner.
Tidligere på dagen havde borgmester Karin Søjberg Holst (A) i sin indvielsestale af boligejendommen sagt: – Det nye hus vil bidrage til vores identitet, som en by, der støtter op om innovation og nytænkning. Der er solceller på bygningens facader som producerer strøm til beboernes forbrug i lejlighederne. Solcelleanlægget er oven i købet udviklet og produceret i Danmark. Og der er i det hele taget stor fokus på sundt indeklima – alt sammen inden for en fornuft økonomi. Ved at implementere vedvarende energi på den måde understøtter projektet den bæredygtighed, som vi gerne vil fremme i Gladsaxe på en kreativ og ambitiøs måde.

Solskinstimer
Bag BOLIG+’s skakternede facade vil de kommende beboere have en særlig interesse, når meteorologerne fortæller om vejret og antallet af solskinstimer.
En stor del af den energi, som beboerne skal bruge til varme og el, kommer fra de specialudviklede solcellepaneler, der pryder husets gavle, altaner og tag. Det særlige ved bygningen er, at den selv kan producere strøm til både bygning og beboere – deraf navnet BOLIG+.
Det helt særlige ved den nye etageejendom på Søborg Hovedgade er, at den producerer energi nok til at dække hele sit eget forbrug – strøm til varme, brugsvand, ventilation og køling samt til bygningens øvrige forbrug og til husstandenes elforbrug. Den strøm, der hives ud af stikkontakterne for at holde liv i køleskab, fjernsyn og andre elektriske apparater samt den energi, der bruges til lys i opgangen, dørtelefon og elevator, kommer også fra solcellerne.
Bygningen producerer lige så meget energi, som den bruger. Bygningen er bygget og indrettet til at kunne levere omkring 1.700 kWh el pr. år til de enkelte lejligheders individuelle forbrug.