Hjemmeplejechef er blevet skuespiller i Spanien
festen.jpg
Da auktionsfirmaet Bruun Rasmussen nylig tilbød Solkyst-danskerne at få deres kæreste eje vurderet, rev Dorte og Dan et par timer ud af kalenderen og mødte op med et maleri. Vurderingen holder ægteparret dog for sig selv. Og de har nu heller ikke tænkt sig at sælge billedet. Foto: Jerónimo Alba
-Selvfølgelig var jeg rystende nervøs

Først og fremmest har Dan Toldshøj og hans kone, Dorte, skabt firmaet Dania Care, der tilbyder hjælp til ældre og syge landsmænd på Costa del Sol. Men med et par roller i de årlige danske Solkyst-revyer som ballast, sprang Gladsaxe Kommunes tidligere leder af plejesektoren til, da en af de medvirkende på det engelsk-sprogede teater Salón Variétes meldte forfald kort før generalprøven på teaterversionen af den danske succesfilm ”Festen”.
Han kom med på et sidsteøjebliksafbud. Dan Toldshøj havde derfor ikke alverdens tid at øve i, inden generalprøven på den britiske sceneudgave af den prisbelønnede danske films ”Festen” løb af stablen på Salón Varieté, det gamle, hæderkronede og engelsksprogede teater i centrum af Fuengirola – chartermetropolen her på sydspanske Costa del Sol. Det var nemlig ikke blot om at huske replikkerne. De skulle også falde på fejlfri, mundret London-dialekt.
Det taktfaste premierebifald lod dog ingen tvivl tilbage. Succesen var i hus. Hvad der nok kom mest bag på den fordums leder af den kommunale plejesektor i Gladsaxe, som – hvis sandheden skal frem – var rystende nervøs for, hvorvidt han nu også kunne holde balancen på de skrå brædder. Lidt uforståeligt måske, da Dan på selvsamme scene tidligere har fejret triumfer i Solkyst-danskernes årlige forårsrevy, hvor løjerne iscenesættes af landsmanden, skuespilleren Henrik Hagensen, der i en snes år har slået sine folder i det spanske. Og også stod for teaterversionen af Thomas Vinterbergs ”Festen”.
– Men det kræver sin mand sådan at hoppe ind i rollen som kokken Kim, som populære, folkekære Bjarne Henriksen spillede i filmen, siger Dan, der dog hurtigt fejede alle betænkeligheder af bordet og sagde ja og så mange tak til tilbuddet.

Medfødte talenter
Han er nu også en mand med mange medfødte talenter. Ikke mindst en umiskendelig fornemmelse for, hvornår nok er nok; hvornår tiden er inde til at lette rumpetten og vende op og ned på dagligdagen. Som da han som professionel soldat forlod forsvaret for at læse til social- og sundhedsassistent. Og siden, da jobbet i Gladsaxe Kommune skiftedes ud med selvstændig virksomhed på den spanske solkyst, hvor han sammen med kollegaen og livledsagersen, Dorte, deles om ansvaret for firmaet Dania Care, der med adresse i Mijas Costa i adskillige år har taget sig af ældre, syge og nødstedte danskeres hverdagsbehov for sygepleje, hjemmehjælp, telefonisk tryghedsopkald, udlejning af hjælpemidler, indkøb og madlavning.
– I dag gælder det dog i højere grad ejendomsservice, hvor vi holder øje med folks hjem, mens de er bortrejst. Og udlejer og rengører huse eller lejligheder, når ejerne tilbringer somrene i hjemlandet, fortæller parret, der netop nu har så meget at se til i det nærliggende Marbella, at Dan overskrider vores aftale med noget nær en time.
– Heldigvis har vi et mere afslappet forhold til klokkeslæt i Spanien. Så jeg kommer aldrig for sent – jeg kommer bare senere, griner Dan og kigger på Dorte, hvis skæve smil antyder, at hun stadigvæk sætter præcision noget højere end gemalen.
– Det fik han at føle, da han skulle lyndublere rollen i ”Festen”. Det var nemlig mig, der overhørte ham i replikkerne. Og han måtte på den igen og igen, ind til jeg var tilfreds. Han glemte da også kun to ord til premieren. Og det var der nok ingen, der lagde mærke til, kommer det stolt fra Dorte, som mødte Dan, mens de begge arbejdede i hjemmeplejen i Brønshøj. Han havde for øvrigt taget sin uddannelse for at finde sig selv efter en tid som udstationeret befalingsmand i det tidligere Jugoslavien og de år, hvor han for Dansk Flygtningehjælp kørte konvoj i Bosnien.

Barsk krig
– Man kan ikke undgå at blive påvirket af det. Og jeg mente så, at jeg gennem en social- og sundhedsuddannelse måske kunne få styr på de tanker, de barske oplevelser under Balkan-krigen havde sat i gang.
Det lykkedes også. Navnlig efter et par specialkurser i psykiatri. Og da stillingen som gruppeleder i Gladsaxe blev ledig, søgte og fik jeg den, fortæller Dan, der kraftigt understreger, at han havde nogle gode år derude. Men de politiske vinde – og dermed forringede økonomiske betingelser for at gøre noget for de hårdest ramte borgere – begyndte at blæse, tog han rent ud sagt sit gode tøj og gik. Dog først efter at have undersøgt markedet hernede og opdaget, at skønt her bor omkring 30.000 danskere, var der kun et enkelt dansktalende tilbud om hjemmehjælp.
– Så jeg ringede Dorte op og spurgte, om hun var med på, at vi sammen startede på en frisk – I Spanien. 13 måneder senere åbnede vi så Dania Care. Først i en lille lejlighed i Torreblanca, hvorfra vi efter en måned flyttede til den lille by Alhaurin el Grande midtvejs mellem Málaga og Marbella, hvor langt de fleste danskere bor. Og nu holder vi så til så langt ude i pereferien af Mijas Costa, at vi næsten ikke engang selv kan hitte hjem uden gps’en. Men heldigvis kan kunderne finde os.
Og altså også teatret.

espana
I kostumet som kokken Kim, syntes Dan, at han i en prøvepause hellere måtte servere en drink for instruktøren, den danske skuespiller Henrik Hagensen. Og for lige at få det på det rene, optræder Dan på linje med de øvrige som renlivet, ulønnet amatør.
Foto: Jerónimo Alba

1 kommentar om “Hjemmeplejechef er blevet skuespiller i Spanien”

  1. Dan Toldshøj siger:

    Dejligt at opdage at artiklen er trykt. Nu håber jeg så bare at vi kan nå at få et eksemplar på papir, eventuelt sendt ned til os i Spanien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top