annonce
”Nissebyen” skal forblive i Søborg
Nisseby-01-50-15.jpg
I år nåede familien at få sat byen op inden stormen Gorm satte ind. Det gik ud over julekuglerne i det store juletræ, men de har nu fundet tilbage på træet. Foto: Kaj Bonne.
Hvert år kan man opleve ægte julestemning på Vilhelm Bergsøes Alle

Hver den første lørdag i advent begynder julen hjemme hos Jette og Henrik
Løvenwald i Søborg. Så bliver hele huset på Vilhelm Bergsøes Alle 11 fyldt af familie og venner, og der bliver drukket gløgg og spist æbleskiver. Den vigtigste årsag til den store komsammen er den traditionsrige pyntning af ”Nissebyen” ude i forhaven.
-De voksne starter med at smide savsmulden, og så bliver der de første minutter lige udkæmpet en savsmuldskrig, fortæller Jette med et grin.
Både store og små hjælper med blandt andet at få placeret den gamle hjemmelavede mølle, skomagerværkestedet, kirken og de mange forskellige nisser.
-Hvis man har en nisse, må man gerne lade den flytte ind i ”Nissebyen”, Nogle gange kommer der nogle og ringer på for at spørge, om de må sætte en nisse – og det må de gerne, fortæller datteren, Cecilie Løvenwald Bentzen, der lige en smut forbi i barndomshjemmet med sin nyfødte baby. Cecilie er lige så involveret i projekt jul på Vilhelm Bergsøes Alle, selv om hun er flyttet til Nørrebro. Men julen skal være som, den altid har været, og hos Løvenwalds har den altid været noget helt specielt.

”Nissebyen” går i arv
– Det hele begyndte hos mine svigerforældre på Runebergs Alle i 1996. Her havde min svoger snedkereret en masse huse, som blev sat i haven med lys og masser af nisser, og da mine svigerforældre så flyttede til Bagsværd i 2001 overtog min mand og jeg ”Nissebyen” – de mente nemlig ikke, at byen skulle forlade Søborg, fortæller Jette og pointere at den også kommer til at gå i arv til de i familien, der bosætter sig i Søborg.
Hvert år er juleudstillingen et tilløbsstykke. Der kommer institutioner, dagplejemødre, bedsteforældre med børn og sågar minibusser fra de omkringliggende plejehjem og kigger på Nissebyen med de mange fine detaljer.
-Hvert år kommer der også et par, som tager et billede af Nissebyen, og så bruger de det som årets julekort. Envdvidere er nogle naboer, som hvert år holder julefrokost sammen. De møder op på et eller andet tidspunkt på aftenen og synger ”Christmas Carols udenfor. Det er utrolig hyggeligt, fortæller Jette, der desværre også har oplevet hærværk på ”Nissebyen”
-Der er blevet stjålet et par huse og så var møllen et år sprunget i luften, hvor vi fandt flere dele ned på Genvej, men for det meste er der kun gode oplevelser med ”Nissebyen, fastslår Jette, der sammen med Cecilie også har været i gang med at pynte det kæmpe hus op med julepynt indenfor.
-Vi har stadigvæk otte store flyttekasser, der er fyldte med nisser og ting, som skal op, indrømmer Jette, der som sin mand og to børn nyder højtiden og alle traditioner familien har skabt sammen.
løvenwald jul

Nisseby 02 50-15

Nisseby 03 50-15

Nisseby 04 50-15
Foto: Kaj Bonne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top