Det handler om gode hjerter og næstekærlighed
Finder-49-15.jpg
-Vi er ude i både regn og slud, men nogle gange har vi også måtte aflyse fordi sikkerheden ikke har været god nok, siger Bettina Schjoelie. Foto: Kaj Bonne.
Bettina Schjoelie fra Søborg er frivillig hos Missing People. Sammen med andre frivillige hjælper hun politiet med at lede efter forsvundne borgere

De fleste kan sætte sig ind i, hvordan det må være, at der er et familiemedlem, der pludselig forsvinder fra jordens overflade. Den uvished og angst, som de pårørende har for, at der er sket noget forfærdeligt, er i alle tilfælde noget, som rører Bettina fra Søborg
Det sidste års tid har Bettina brugt det meste af sin fritid og weekender på at søge efter forsvundne i foreningen ”Missing People. Det har ikke mindst givet den 52-årige journalist en følelse af aktivt at gøre en forskel.

På tværs af religion
-Jeg havde i længere tid gerne ville lavet et stykke frivilligt arbejde, og sidste år så jeg et opslag fra Missing People på Facebook, hvor de søgte søgere til at lede efter en ung selvmordstruet mand i Hareskoven. Jeg meldte mig og blev helt bidt af det med det samme, indrømmer Bettina, der siden har været med til at søge efter 10 forsvundne.
-Missing People Denmark skal arbejde for de pårørende. Vi er her ikke for at tage nogens arbejde eller gå i vejen for nogen eller for politiet, siger Bettina, der nu er blevet indsatsleder hos Missing People og ansvarlig for, der bliver lavet kort og at eftersøgningen bliver nøje tilrettelagt.
Det er alle mulige folk, der melder sig til at søge – alt fra arbejdsløse til kunstnere og direktører.
-Det første søg jeg var på, mødte jeg en rocker, der var tatoveret i hele hovedet. Jeg var lidt bange for ham, han virkede skræmmende, men han viste sig at være så sød og omsorgsfuld. Jeg tog helt fejl af ham, sådan er det ofte, fortæller Bettina, der også har mødt én af sine bedste veninde gennem arbejdet.
-Vi har det stærkeste sammenhold. Jeg har aldrig oplevet noget så intenst før, fastslår Bettina, der nu også har fået sin kæreste med.

Politisamarbejdet er vigtigt
-Politiet synes, vi gør det godt. Vi tilrettelægger eftersøgningen med dem og går aldrig i gang, uden at politiet har været involveret først, fortæller Bettina, der har været med til både at finde folk i god behold, men også hvor de har været døde.
-Jeg er ikke bange for at se et dødt menneske. I denne situation skal jeg jo tænke på min mission. Jeg er jo med til at give familien vished – uanset om det er godt eller skidt.
Men det er da heldigvis heller ikke alt sammen triste beskeder, som Bettina har været med til at skulle overbringe. Hun har også været med til at finde folk i live.
Vi havde en sag med to-årige Storm, som var gået hjemmefra. Han blev heldigvis fundet i live i en skov – godt nok træt og forkommen. Vi har også fundet en dement, der havde mistet orienteringen og lagt sig til at sove i skovbunden. Heldigvis havde han lagt blade over sig, så han ikke var død af kulde. Det er jo dejligt, når det ender godt, forsikrer Bettina, der godt vil indrømme at hun er bidt af en gal søger og er ude af døren så snart, at der er en sag.

Lidt CSI-agtigt
Missing People har samtaler med de pårørende, så de får en ide om, hvor de kan lede. Hvis det er demente, så er der som oftest et mønster, hvor de søger tilbage til deres gamle hjem eller til steder, som har betydet meget for dem. Mange gange bliver en dement fundet i en radius af 1600 m fra det sted, hvor de er forsvundet fra.
-Man kan godt føle det sådan lidt CSI-agtigt, men jeg husker altid at det er en næstekærlig gerning, forsikrer Bettina, der også har været ude for at en eftersøgt at ringet og sagt, at han ikke ønskede at blive fundet.
-I det tilfælde havde vedkommende en spillegæld og havde ikke lyst til at blive fundet. Vi respekterer selvfølgelig folks ret til at have fred, men plejer at sige, at de i det mindste lige skal ringe til familien og sige, at de er i live. Lige nu hvor vi går julen i møde oplever vi altid flere sager. Så er der desværre altid flere, som bliver selvmordstruet, fortæller Bettina, der håber at der også blive flere midler så organisationen får bedre vilkår.
– Det koster mange millioner at drive Missing People. Vi har brug for alt fra droner, motorbåde, vaders, dykkerudstyr og veste. Vi er ikke på finansloven, så lige nu må vi tage til takke med, hvad man kan låne rundt omkring, fortæller Bettina Schjoelie.

Fakta
Missing People Denmark er en del af Missing People International, som stiftedes i Danmark, Brabrand, maj 2014, under eftersøgningen af Jørn Poulsen. Vores vision er at kunne organisere og hjælpe pårørende, med at iværksætte efterlysninger og eftersøgninger på deres kære.

Mål.
1) At kunne hjælpe familier med at finde deres nære og kære, som har forsvundet sporløst.
2) At etablere lokal afdelinger rundt om i Danmark.
3) At uddanne og træne de lokale enheder efter en gennemtestet metodik.
4) At holde et højt beredskabs niveau, hvilket øger chancen for at finde forsvundne personer i live.
Missing People samarbejder altid med pårørende og myndigheder.
De lokale afdelinger er organiseret af frivillige.
MP støttes økonomisk af sponsorer og andre bidragsydere.
MP eftersøger både på land- til vands- og fra luften og samarbejder internationalt med andre organisationer under Missing People International.
Missing People Denmark eftersøger kun personer, der er meldt savnet hos Politiet.
Læs mere om anmeldelser på www.missingpeople.dk

Eftersøgning
Du skal være 18 år for at deltage i eftersøgninger.
Tænk på altid at klæde dig efter vejret – specielt dit fodtøj og overtøj er vigtigt.
En eftersøgning kan pågå i mange timer, så tag gerne lidt mad og drikke med.
Vi anbefaler ikke, at du medbringer din hund på eftersøgninger med mindre det er en af Missing People Denmarks godkendte søge-/ rednings-hunde.
Din indsats under eftersøgning sker på frivillig basis for at hjælpe de pårørende og deres savnede. Der udloves derfor ingen dusør eller løn for din indsats.
Medbring altid legitimation med på eftersøgninger bl.a. til registrering i vores ”Eftersøger” register.

Læs mere om forholdende på www.missingpeople.dk.

1 kommentar om “Det handler om gode hjerter og næstekærlighed”

  1. Michael Bæk siger:

    DR har afslæret, at Missing People Denmark tilsyneladende mest er en enkelt mands lufkastel. Dokumentaren kan høres her: http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/p1-dokumentar-2016-05-11

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top