Lars fyret som frivillig
Dyre-Damer-06-03-16.jpg
Både Lars Nielsen og hans søn Ulrik E. Ehrhorn Foto: Kaj Bonne.
Dokumentaren ”Min far og de dyre damer” er den tidligere Gladsaxe dreng Ulrik E. Ehrhorn Gutt-Nielsen hjertegribende dokumentar om faderen Lars Nielsens kamp med Parkinsons sygdommen. Filmens ærlighed har nu fået konsekvenser for Lars Nielsen

Dokumentaren ”Min far og de dyre damer”, der har været sendt og genudsendt på DR i januar har efterfølgende fået meget opmærksomhed og skabt debat om både etik og umyndiggørelse. Omtalen og interessen for filmen har nu har fået konsekvenser for Lars Nielsen, der lige er flyttet ind i seniorcentret Kildegården i Gladsaxe Kommune. I sidste uge fik han nemlig en opringning fra netværk for flygtninge og indvandrere i Gladsaxe Kommune, som bad ham om ikke længere at møde op som frivillig.

Skruet ned til nulværdi
Den tidligere ingeniør og orkesterleder i FDF Gladsaxe Lars Nielsen har ellers gennem længere tid været frivillig, og har blandt andet hjulpet til med danskundervisningen i netværk for flygtninge og indvandrere i Gladsaxe, hvilket han har nydt. Men nu mener man i Dansk Flygtningehjælp, som netværket hører under, at man på baggrund af filmen ikke længere kan forsvare at Lars kommer i netværket. Og det er da også en trist Lars Nielsen der sidder tilbage.
-Jeg føler mig skruet ned til nulværdi. Jeg har det dårligt og synes, det er så ærgerligt, siger Lars Nielsen.
Dokumentaren ”Min far og de dyre damer” handler om Lars Nielsens tiltagende Parkinsons sygdom. Filmen belyser Lars´ forvirring, nye frihedstrang og halsbrækkende eventyrlyst med prostituerede, pengeforbrug og online-dating – der pludselig får det hele til at ramle. Ulrik prøver desperat, ihærdigt og grænseoverskridende at hæmme sin fars uheldige, kaotiske, økonomiske nedtur. Men hvor længe kan Ulrik og hans egen skrøbelige familie blive ved? Hvor langt skal han gå?
Skal han tage kontrollen og påtage sig rollen som far for sin egen far? Eller det bedre at vende ryggen til sit fædrene ophav?
Også sønnen Ulrik er ked af, at hans film om faderen har fået dette udfald.
-Beslutningen om at smide far ud af netværket er amoralsk, ærgerlig, følsom og usmagelig. Det kunne være løst bedre, når det drejer sig om en gammel mand, der har brug for netværk og at føle sig nyttig, siger Ulrik.

Netværkets ry
Men beslutningen om at udelukke Lars Nielsen fra netværket har været uundgåelig mener frivillig i netværk for flygtninge og indvandrere i Gladsaxe Kommune Susanne Palsig.
-Vi kan ikke risikere netværkets ry og at kvinderne ikke længere kommer. Det er da ærgerligt, for Lars Nielsen har været en meget respekteret mand i vores lokalmiljø. Men det er en beslutning, der først og fremmest er taget i Dansk Flygtningehjælp, og den kan vi ikke sidde overhørig, siger Susanne Palsig, der dog gerne vil indrømme, at hun beundrer filmen.
– Dokumentaren er et flot stykke filmkunst, der viser den smerte, som mange børn føler når deres forældre bliver gamle – det er vi mange der kender igen, fastslår Susanne Palsig.
Kirstine Fjordbak-Trier, der er regionskonsulent i frivillignet i Dansk Flygtningehjælp mener ikke, det kan være anderledes.
-Det er vigtigt, at de frivillige i Frivillignet har en robusthed og en psykisk stabilitet. De er med i et netværk, hvis opdrag det er, at yde støtte til flygtninge og indvandrere.
Deres opgave er, at hjælpe de nye medborgere med at finde fodfæste i samfundet, og flygtninge og indvandrere kan være en sårbar gruppe. Derfor er det også vigtigt, som frivillig, at have en sund dømmekraft. Det mener vi i Frivillignet, at dokumentaren omLars Nielsen vidner om, at han ikke har, siger Kirstine Fjordbak-Trier.
Ulrik E. Ehrhorn Gutt-Nielsen mener, at Dansk Flygtningehjælp kunne have grebet sagen an på en anden måde.
-Der er vist mest tale om en hypotetisk risiko for, at filmen afskrækker visse flygtninge og indvandrere fra at møde op. Det må siges at være bedrevidende både over for dem og for ham. Min far kunne måske have holdt en pause på nogle måneder fra netværket, og fået en god forklaring. Denne adfærd er ikke konstruktiv. Min far skal ikke straffes for at stille op og fortælle sandheden. Han er ikke den eneste mand i den situation, men måske en af de få, der tør stille sig op og fortælle om det. Jeg er stolt af at han, skavanker og sygdom til trods, holder sig i gang og vil hjælpe de, der er endnu svagere end ham selv. Sådan behandler man ikke en ældre borger, fastslår Ulrik.

FDF orkesterleder 98_48
Lars Nielsen har været en respekteret mand i Gladsaxe. Han var gennem mange år orkesterleder i Gladsaxe FDF.
Foto. Kaj Bonne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top