Lokalt forskertalent hædret
Lasse Staby undersøger, hvordan man udvikler planter til at gro under ekstreme forhold

Novozymes blev valgt til at have det bedste forskermiljø i verden. Virksomheden er da også fremme i skoene for at hædre forskertalenter. Sammen med Novo Nordisk står Novozymes bag Novo Scholarship, og da priserne for nylig blev overrakt af uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen, så modtog Lasse Staby, der er opvokset i Bagsværd, et stipendium.

Skriver speciale
Lasse Staby blev student fra Borupgaard Gymnasium i 2011. Efter et sabbatår med både arbejde – et halvt år som værnepligtig i Beredskabsstyrelsen – og rejser til Vietnam, Australien og USA startede han med at læse biokemi ved Københavns Universitet for fire år siden. Han er ved at skrive sit speciale, hvor han undersøger, hvordan man kan udvikle planter til at gro under ekstreme forhold – for eksempel tørke. Det er et spændende område, som er forholdsvis uudforsket. En større viden på området kan føre til spændende muligheder i fremtiden.
– Scholarshippet gør det muligt for mig at fordybe mig yderligere, fordi jeg så ikke behøver at arbejde ekstra for at få til dagen og vejen, siger Lasse Staby, der indtil sidste måned arbejdede hos Novo Nordisk som studentermedhjælp i en afdeling inden for protein-oprensning. Arbejdet var studierelevant for Lasse Staby, fordi han arbejder med proteinkemi i sit speciale. På nogenlunde almindelig dansk så undersøger han, hvad der sker når planterne stresses: – Hvis vi får en bedre forståelse for, hvordan planten regulerer produktionen af disse ”stress-proteiner”, kunne man forestille sig, at vi kan producere planter, der kan gro under mere ekstreme forhold.

Vil gå forskervejen
Selv om Lasse Stabys far er kemiingeniør, så var det først i løbet af 3. g, at Lasse fandt ud af, at han vil læse biokemi. På et tidspunkt i folkeskolen flirtede han også med tanken om at blive kok, fordi han elsker at lave mad. Det naturvidenskabelige vandt i sidste ende, og Lasse håber at gå forskervejen og læse Ph.d. Det kan måske føre til et udlandseventyr: – Det er generelt blevet sværere at få PhD-stipendie på grund af nedskæringer på universitetet. I dagligdagen kan vi virkelig mærke nedskæringerne. Jeg vil dog ikke sige, at det er umuligt at få en PhD herhjemme, og jeg regner da også med at lave størstedelen af den i Danmark. Dog kunne jeg godt kunne tænke mig at prøve at arbejde på et universitet i udlandet i løbet af min PhD i en længere periode.

Fritiden
Fodbold var Lasse Stabys store fritidsinteresse. I otte år spillede han i AB, indtil han som så mange andre i de sene teenageår begyndte at koncentrere sig om uddannelsen. I øjeblikket har Lasse Staby ikke ret meget fritid, men han har tidligere været aktiv inden for studentermiljøet som rusvejleder og mentor for de nye studerende på Biologisk Institut på Ole Maaløes Vej på Nørrebro. Meget passende bor Lasse i en andelslejlighed i NV sammen med kæresten Ida, der også læser biokemi.

Lasse Staby foto på laboratorium
Lasse Staby har modtaget et stipendium fra Novo Scholarship. Stipendiet tildeles nogle af Danmarks største forskertalenter. I øjeblikket arbejder Lasse Staby med sit speciale på Biologisk Institut ved Københavns Universitet.
Foto: Privat.

Novo Scholarship er en økonomisk håndsrækning, der gives til en lille gruppe af Danmarks største talenter, som skal til at skrive deres speciale om et naturvidenskabeligt emne. Der uddeltes i år 1,5 mio. kr. til i alt 25 særligt dygtige studerende. Hver studerende har fået op til 84.000 kr. afhængig af længden af specialet. Bare for at komme i betragtning til scholarshippet, skal man levere en fyldestgørende projektbeskrivelse samt opfylde en række karakterkrav.
Lasse Stabys speciale går ud på at karakterisere (undersøge) en bestemt type af proteiner, der bliver kaldt ustrukturerede proteiner. Disse proteiner findes bl.a. i planter og mennesker og har mange forskellige funktioner (i mennesker er der bl.a. nogle, der er involveret i kræft). Dem han undersøger er interessante, fordi de hjælper planter med at overkomme stress som for eksempel tørke eller frost.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top