Slip kontrollen og få en god fødsel
fødsel-0303-16.jpg
-Det handler om vejrtrækning og om at være til stede i nuet, fortæller Pia Genet Rasmussen. Foto: Kaj Bonne
Når en kvinde skal føde, har hun ikke noget at bruge hovedet til. Det er grundtanken i denne nye fødselsforberedelsesbog, Fødselsmod – brug din krop som hjælper

Lad der ske, hvad der skal ske. Så enkelt kan det siges. Afspændingspædagog Pia Genet Rasmussen fra Brønshøj har mange års erfaring med kommende mødre og underviser i fødselsforberedelse rundt omkring i kommunen. Hun har set hvordan kvinder i stigende grad gerne vil kontrollere deres fødsel og dermed også oplevet at kvinderne ser det som et nederlag, når det ikke lige går, som de havde planlagt.
– En fødsel kræver, at den fødende lærer at give kontrollen fra sig og overgiver sig til det, som kroppen fortæller. Det vil for mange kvinder være angstprovokerende at skulle slippe kontrollen på den måde, som bogen lægger op til. Det er de slet ikke vant til at gøre. Derfor er fødselsforberedelse en god idé, så den gravide kan lære, hvad der helt konkret sker under fødslen, øve sig i at være i nuet og vænne sig til at lytte til kroppen, fortæller Pia Genet Rasmussen, der selv er mor til tre børn.
– De fleste kvinder vil under fødslen opleve, at kroppen ikke kan omsætte det, som hovedet ved, til kropsligt arbejde, og hun kan være nok så klog på f.eks. fødslens faser, smertelindring og livmodermundens åbning, men den dag veerne begynder, er det kroppen der tager over, uanset hvor meget kognitiv viden kvinden har tilegnet sig. Det er urkvinden, der skal føde. Hvis man er bange oppe i sit hoved, fordi man gerne vil kunne kontrollere fødslen, så udskiller man adrenalin, som hæmmer fødslen, så man ikke udvider sig så meget, fortæller Pia Genet Rasmussen, der dog ikke kan sig, hvilke kvinder, der er bedst til at føde.
Men jeg kan sige, at de kvinder, der er bedst til at bevæge kroppen, også er dem, der forstår og formår at slappe af og slippe kontrollen og er tilstede lige nu og her. Det er dem, der får den bedste oplevelse, fastslår Pia Genet Rasmussen.

Fødselsmod-brug din krop som hjælper
Bogen handler primært om tiden inden fødslen og selve fødslen. Men meget af det, den gravide lærer i graviditeten, kan også bruges efter fødslen. Derfor er der også et kapitel om tiden efter fødslen. Bogen favner bredt og er både for den, der glæder sig til fødslen og den, der er ved at gå i panik bare ved tanken, ligesom der er et kapitel til kæresten og/eller fødselshjælperen. Pia Genet Rasmussen deler gavmildt ud af sine erfaringer og præsenterer læseren for en masse øvelser, der kan gøre graviditeten endnu bedre.
– Gennem bogens øvelser lærer den gravide at mærke efter og turde stole på sig selv. Det vil både hjælpe hende under fødslen og som mor. For en ting er sikkert, og dét er, at fødsler og børn er uforudsigelige, fortæller Pia Genet Rasmussen.

Bogen udkommer på
forlaget Mindful Moving

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top