Supermændene fra Bagsværd Sø
Roere-OL-04-03-16.jpg
Har Jacob Søgaard Larsen (tv.) og Jens Vilhelmsen fra Bagsværd Roklub fat i guldåren? Det spørgsmål får vi besvaret til august, når Guldfireren forsøger at vinde olympisk guld for fjerde gang. Foto: Kaj Bonne.
Jacob Søgaard Larsen og Jens Vilhelmsen fra Guldfireren er udtaget til De Olympiske Lege i Rio de Janeiro

Når det i over 20 år er lykkedes at finde egnede emner til Guldfireren, skyldes det en ganske særlig træningskultur inden for roning. Roere ved, at der skal lægges mange timer i både robåd og styrketræningscenter.
En verdensklasseroer træner simpelt hen bare meget mere end de fleste andre atleter, og de danske roere er opflasket med, hvad der skal til for at begå sig på allerøverste niveau. Derfor har det været overraskende ”let” at supplere Guldfireren, når en roer af den ene eller anden årsag stopper i guldbåden.
De to roere fra Bagsværd Roklub, Jacob Søgaard Larsen og Jens Vilhelmsen, er begge blevet optaget på holdet omkring den berømte letvægtsfirer. Jacob kom med i 2013, mens Jens Vilhelmsen har været med i to omgange, senest fra 1. april sidste år. Begge træner på Danmarks Rocenter ved Bagsværd Sø. Her holder Guldfireren og den øvrige danske elite til.
En kold januar-eftermiddag satte vi de to lokale roere stævne til en lille samtale om sæsonens store mål: OL i Brasilien.
Umiddelbart efter snakken skulle de træne. Dog ikke på Bagsværd Sø, fordi der var is på vandet, men derimod i romaskinerne inden døre. Havde søen været isfri, ville de som den naturligste ting i verden have trænet på søen. Kulden er ingen hindring, kun isen. Lettere overrasket over denne oplysning er jeg sikker på, at så må de da have handsker på: – Nej, det har vi ikke.
Okay, tænker jeg bare om disse supermænd fra Bagsværd.
Jens og Jacob træner hver dag, og de trækker til med stor kraft. Finjusterer teknikken og slapper af. – Det er vigtigt at planlægge restitutionen, når vi har fri, siger de.
I den sammenhæng fortæller de begge, at de tager en middagslur: – 45 minutter er passende. Man skal ikke falde ned i den dybe søvn, siger Jacob Søgaard Larsen.

Købt fri
De OL-udtagne roere er alle købt fri af Team Danmark, så de kan koncentrere sig om forberedelserne. Roning er i modsætning til de fleste andre idrætsgrene ved OL stadig en amatørsport. Der konkurreres aldrig om penge på vandet, og skal der hentes økonomiske midler, skal det ske gennem enten idrætsorganisationerne eller private sponsorer (som i Guldfirerens tilfælde er ”The Danish Research Foundation”.)
Både Jens og Jacob er færdige som kandidater, så det passer dem glimrende, at de nu får midler fra Team Danmark, så de udelukkende kan rette fokus mod Rio.
– Når OL er overstået, så stopper jeg i fireren, siger Jens Vilhelmsen.
Jacob Søgaard Larsen har endnu ikke besluttet, om han fortsætter. Under alle omstændigheder begynder han 1. september at læse Ph.d., som er en overordnet forskeruddannelse.

Succes avler succes
Når man kigger på roerne, som gennem årene har været igennem mandskabet på Guldfireren, er det forbløffende, hvor godt det er gået dem oppe på land. Tænk bare på Victor Feddersen, Eskild Ebbesen, Niels Laulund og Thomas Ebert for blot at nævne nogle få.
– Lige nu koncentrerer vi os om at ro, så det er ikke rigtig noget, vi spekulerer på. Men måske er det en konsekvens af de hårde arbejde og den disciplin, vi har i fireren, at meget skal gå galt, hvis man ikke også får succes, når man er holdt op med at ro, siger de to BR-repræsentanter på Guldfireren.
Når man møder dedikerede sportsfolk, er det slående, hvor målrettede og fokuserede, de er. De taler meget hellere om nutid og fremtid end om fortid: – Selvfølgelig ligger der et pres på vores skuldre, fordi vi bliver sammenlignet med legenderne. Men de største forventninger, stiller vi til os selv. Vi ved, hvad vi skal arbejde på. Og når det hele er slut, vil vi kunne se os selv i øjnene, fordi vi har forberedt os optimalt, siger Bagsværd-roerne.
Den endelig besætning i Guldfireren kendes ikke. Når den først er valgt til de indledende heat i Rio, så kan kun skader godtgøre en udskiftning.
Sidste år var der en del turbulens i Guldfireren, fordi Morten Jørgensen måtte melde fra, fordi han var ramt af overtræning. I stedet kom Jens Vilhelmsen med i båden. Morten Jørgensen er igen blevet en del af bruttoholdet, ligesom den unge Emil Espensen kom med. Så der er kamp om de fire pladser.
– Jacob er den del af fundamentet i fireren, jeg kom først med 1. april 2015, siger Jens Vilhelmsen.
I disse uger sørger Guldfireren – når vejret tillader det – at få så mange kilometer på som muligt, så roerne får den nødvendige robusthed, så de kan holde den høje intensitet, når det virkelig gælder. En træningslejr i Portugal i februar med to daglige træningspas giver de første indikationer på, om Guldfireren har guld i årerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top