- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

Politikere for en dag

179 8. og 9. klasses elever fra det danske rige blev i sidste uge udvalgt til Ungdomsparlamentet. Heraf var seks elever fra 9.V på Bagsværd Kostskole og Gymnasium. For en dag var Folketinget lavet om til Ungdomsparlament.
”Kvalifikationen” til at deltage i Ungdomsparlamentet gik gennem de 1.477 lovforslag, som eleverne havde udsendt. 60 lovforslag blev udvalgt, og heraf to fra Bagsværd Kostskole.
Fire af de seks udvalgte, Maja Vitoft, Lærke Mejdal Jensen, Karla Gullach og Mette Pernille Larsen, havde alle en spændende dag på Christiansborg: – Men det var en lang dag fra otte morgen til fem eftermiddag, og man kunne ikke undgå at blive træt, når man havde siddet fire timer i folketingssalen.
At de seks udvalgte alle var piger skyldtes, at netop deres forslag blev valgt: – Drengene havde også indsendt lovforslag, men de blev ikke udtaget. Vi blev udtaget for vores lovforslag om billigere økologiske fødevarer og afgiftsfrihed på elbiler.
Først skulle de udvalgsbehandle forslagene med elever fra andre skoler. Begge forslag blev vedtaget med klar majoritet. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og flere andre ministre stillede op til spørgetid, og forinden havde Folketingets formand Pia Kjærsgaard givet eleverne en introduktion til Folketingets etikette, så alt foregik i god ro og orden. De fleste større medier dækkede begivenheden, og de unge parlamentarikere oplevede på egen krop, at man skal være skarp, hvis man ønsker at aflevere sit budskab med præcision.

Det syntes de

Maja Vitoft, 16 år:
– Det var interessant at følge, hvordan ordførerne fremlagde lovforslagene. Det gav en spændende debat, hvor der blev stillet spørgsmål til dem.

Mette Pernille Larsen, 15 år:
– Jeg kunne godt lide at følge processen i udvalget, hvor vi arbejdede os frem til det konkrete lovforslag. Jeg elsker at diskutere, og det var der rig mulighed for blandt udvalgets 18 medlemmer.

Karla Gullach, 15 år:
– Det var også spændende at være oppe på talerstolen. Jeg var lidt nervøs i starten, men de næste par gange gik det meget bedre.

Lærke Mejdal Jensen, 15 år:
– Det var spændende at arbejde i udvalget og høre de forskellige spørgsmål til ordførerne. Selv fik jeg også lov til at komme op på talerstolen og stille et spørgsmål.