annonce
Rene ord for pengene
Træner-Gladsaxe-HG-01-02-16.jpg
Gladsaxe HGs nye cheftræner Tomasz Zilberberg under lokalopgøret mod AB. Tine Petersen (tv.) og Helle Knudsen er blandt de rutinerede spillere på holdet. Foto: Kaj Bonne.
Gladsaxe HGs nye cheftræner for damerne er en kontant herre

Tomasz Zilberberg. Stavemåden er ikke typisk dansk. Og selv om Tomasz taler dansk, så man kan forstå det, blev han født i Szczecin – eller på dansk Stettin – i Polen. Han kom til Danmark som fire-årig og voksede op i Tingbjerg.
– Der er stadig meget polsk i mig. Min østeuropæiske opdragelse afslører sig. Her var det mere kæft, trit og retning. De gener ligger i mig, siger Tomasz Zilberberg.
Den 43-årige håndboldtræner, der overtog ansvaret for Gladsaxe HGs 2. divisionsdamer i december, er kontant og lige ud af posen: – Jeg forsøger at være hudløs ærlig. Jeg pakker ikke tingene ind. Selvfølgelig kan jeg i kampens hede sige noget, som virker hårdt, men det er aldrig personligt ment. Jeg har det bare sådan, at jeg lever mig helt ind i håndbolden. Jeg lever, og dør med holdet.

Er til damer
Uden at det skal misforstås, er Tomasz Zilberberg blevet til ”damer” eller rettere damehåndbold på eliteniveau. Før denne sæson havde han trænet Tune IFs herrehold i fem sæsoner. Så skiftede Zilberberg til Rødovre, hvor han sammen med Michael Nielsen skulle stå for træningen af klubbens 1. divisionsdamer. Samarbejdet mellem Zilberberg og Nielsen fungerede ikke, og i november valgte Rødovre at fortsætte med Nielsen: – Vi ville i hver sin retning. Inden for det første døgn efter at jeg var stoppet, havde jeg dog allerede fået tre henvendelser.
Tomasz Zilberberg valgte at underskrive en kontrakt med FIFs U16-herrer. To dage senere ringede Gladsaxe HG og spurgte, om han ville hjælpe til som assistent. Det var Zilberberg ikke interesseret i, men da Gladsaxe HG ringede igen et par dage senere og spurgte, om han ville være cheftræner, så slog han til: – Jeg skulle lige have FIFs velsignelse til, at jeg også trænede et divisionshold.
FIF gav tilladelse, og pludselig stod Tomasz Zilberberg som cheftræner for to hold. Heldigvis har han forståelse på hjemmefronten og en hjælpsom svigerfamilie, for han bruger mange timer i håndboldhallerne. Konen Mette Understrup er også håndboldspiller, så det hjælper på forståelsen: – Men der skal hekses med at få træningstider og kampprogram for to klubber til at matche. Når jeg er færdig på Frederiksberg, står jeg en halv time senere i Gladsaxe Sportshal. Jeg har givet damerne et træningsprogram, som gennemfører, inden jeg kommer. Og så kører vi løs derfra.
For at øge intensiteten under træningen har Zilberberg fået en fast træningspartner, nemlig Rødovres 3. divisionshold – og der spilles hver tirsdag på skift i Gladsaxe og Rødovre.

En plads i midten
Gladsaxe HG lå med en vis ende i vandskorpen, da Tomasz Zilberberg kom til. Men HG vandt de følgende tre kampe, og da jeg nævner, at ”det vel først og fremmest gælder om overlevelse”, svarer den ambitiøse cheftræner: – Nej, det er slet ikke den vej, jeg kigger. Jeg ser mod midten af tabellen. Jeg har det sådan, at jeg egentlig slet ikke kan forstå, at man kan tabe en håndboldkamp – uanset hvem modstanderen er. Men skal jeg være realistisk, så har vores damer ikke top-3-niveau, men en placering lige over eller omkring midten af 2. division bør vi kunne opnå.
Endnu har Tomasz Zilberberg ikke forlænget med Gladsaxe HG. Men parterne taler sammen, og han har fremlagt sine visioner for bestyrelsen: – Jeg har nogle ideer til, hvor vi skal hen. Det gælder om at gøre Gladsaxe HG attraktiv som en klub andre spillere også vil være medlem af. Det projekt vil jeg gerne være en del af.
I den proces understreger træneren, at der ikke skal gøres forskel på, hvordan man taler til kvinder eller mænd.
– Men budskabet skal være klart. Til gengæld er det er mere spændende at arbejde med kvinder, for du kan rykke dem op til et højere niveau meget hurtigere end mænd.
Lige nu gælder det om at få Gladsaxe HG til at vinde nogle håndboldkampe. 44-årige Tine Petersen og 41-årige Pia Thomsen er tilbage på divisionsholdet. Alder er ingen hindring, når der skal vindes håndboldkampe. De erfarne kan også hjælpe de unge på vej. Og Tomasz Zilberberg er parat til at vise retningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top