- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

At skrive er at blive klogere på livet

Den 60-årige Mogens Blom sad den 9. november på 10. etage på Radisson SAS-hotellet i Amman, mens det og to andre hoteller blev udsat for terrorbomber. 60 mennesker døde. Mogens Blom var på det tidspunkt tilknyttet regeringens nye Arabiske Initiativ, hvor han som embedsmand hjalp med til at understøtte reform- og demokratiseringsprocesser i Mellemøsten og Nordafrika og samtidig at styrke dialogen med den arabiske verden gennem dansk-arabiske partnerskaber.
-Oplevelserne i Mellemøsten er selvfølgelig brændstof til mine bøger om
Maiken Tarp fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Der er ingen af mine kolleger, der ville kunne genkende sig selv i romanen, men de vil kunne nikke genkende til embedsmandsværket, fortæller Mogens Blom, der har taget orlov fra Udenrigsministeriet i toogethalvt år for at hellige sig skriveriet.

Forfatter som 26-årig
Han har elsket spændings- og kriminalromaner siden han var barn. Han har læst alt af Agatha Christie og drømt om at han var forfatter til John Le Carrés romaner. Som 26-årig udgav hans sin første bog ”Dræbt af en vildfaren kugle” og bliver i skrivestil sammenlignet med Leif Davidsen.
-Jeg havde også skrevet krimier, hvis jeg ikke arbejdede i udenrigsministeriet, fastslår Mogens Blom, der godt vil indrømme, at det ikke altid går lige gnidningsfrit og at der er dage, hvor hans forfatterskab står stille.
-Jeg bøvlede en del med hovedpersonen til serien. I starten var det en mand, men det fungerede ikke. Så sagde en ven til mig: ”Har du prøvet med en kvinde?”. Pludselig gled det meget nemmere, og jeg må da også sige, at jeg synes, at kvinder er frygtelig interessante, siger Mogens Blom med et smil.
Han arbejder allerede på den tredje bog i serien, og han elsker processen med at udforske og blive klogere på livet. Mogens Blom har som andre forfattere perioder, hvor han ikke kommer videre, og hvor hans personer ikke rykker sig.

Jeg har flere bøger i mig
-Der er skrevet meget til skraldespanden, men det ser ikke ud som om, at min hovedperson Maiken Tarp bliver arbejdsløs foreløbig – der er historier nok at tage fat på, fortæller Mogens Blom, der også har taget højde for, at forfatterskabet ikke lige frem komme til at gøre ham rig.
-Jeg tror ikke, at jeg nogen sinde kommer til at leve af mit forfatterskab. Min kone og jeg solgte vores hus i Dragør og købte et mindre i Søborg. Min kone er et meget forstående menneske og har bakket op. Hun sagde: ”Hvis du skal forfølge drømmen om dit forfatterskab, så kan vi lige så godt finde noget mindre at bo i”. Nu har vi også kun et af vores fire børn boende hjemme, så det var et godt tidspunkt for os, fortæller Mogens Blom, der elleres er vokset op i Lyngby men har gået på Gladsaxe Gymnasium og tilbragt meget af sin ungdom i kommunen.

”Arven fra Basra”
En irakisk tolk bliver brutalt myrdet i Amman. Ved liget er efterladt en liste med 78 navne på tolke, der har arbejdet for Danmark – en liste, som ISIS-lederen Nasir Fayez seks måneder tidligere har lagt på nettet.
Maiken Tarp fra Forsvarets Efterretningstjeneste er straks på vagt. Den myrdede tolk er en af hendes tidligere nære medarbejdere, og hun tager til Mellemøsten for at forhindre at gerningsmændene kan strege endnu et navn på listen. Samtidig modtager hendes kæreste, Journalisten Kåre Nygaard, overraskende oplysninger om en gammel sag fra Basra, som Morgenposten tidligere har gravet i. Mens efterretningstjenesten får en amerikansk konvertit med erfaring fra sikkerhedsbranchen i kikkerten, opdager Maiken, at arven fra Irak-krigen og hendes egen fortid som spion i Basra og Bagdad, spøger i det aktuelle opgør med ISIS – og at hun selv er i fare for at blive det næste offer.
Bogen er udkommet på Lindhardt og Ringhof og
koster 249,95,-.