Det bør du vide om arv og testamente
Arv-og-Testamente-03-11-16.jpg
Advokat Bent Riis fra Therkildsen Advokater i Buddinge fortalte om arveklasserne, der er helt stringente og træder i kraft i forbindelse med tvangsarv. Foto: Kaj Bonne.
Hvis du vil sikre dig, hvem der skal arve dig, så er det en god idé at oprette testamente, inden det er for sent

Advokat Bent Riis var klar i spyttet, da han på Kildegården fortalte om arv og testamente for et talstærkt publikum. Men det er vanskeligt stof, og det var trods alt ikke alle Gladsaxes borgere, som var til stede.
Derfor har vi i denne artikel valgt at sætte fokus på nogle af de væsentligste punkter, som advokaten omtalte.
Bjarne Mogensen, medlem af Seniorrådet i Gladsaxe, har været så venlig at sammenfatte de centrale emner på temadagen, som Bent Riis brugte tid på at forklare i detaljer.
Reglerne om tvangsarvinger blev reguleret i 2008, dvs. testamenter fra før det år skal måske revideres. Tvangsarven udgør nu 25% mod tidligere 50%.
Det blev pointeret, at fætre og kusiner kan kun arve ved hjælp af testamente.
Når der kun er fælles børn – og der ikke er særeje – kan man sidde i uskiftet bo, når den ene ægtefælle dør. Den fælles formue må længstlevende bruge, men ikke misbruge ved f.eks at give store pengebeløb til nogle af børnene og ingenting til de andre. Alternativt kan man skifte og give børnene det de skal have og så helt frit bruge resten.

I tilfælde af gæld
Hvis man har en stor gæld og gerne vil sikre sine børn en arv, kan det være en mulighed at tegne en livsforsikring eller pension med børnene som nærmeste pårørende.
Det kan være en god idé at overveje, hvem der har behov for at arve.
Skal man f.eks. springe et led over og lade børnebørnene arve mest muligt. Med de nuværende regler kan man forære børn og børnebørn 61.500 kroner årligt uden beskatning. På den måde kan man undgå arveafgiften på 15 %. Et familiesommerhus kan overdrages næste generation med et gældsbrev og årlige afdrag inden for det skattefri beløb.

Hvem har mest behov for et testamente?
Ugifte enlige, barnløse ægtefæller, ugifte samboende m/u børn, ægtefæller med sammenbragte børn og adoptivbørn, ægtefæller hvor den ene part er insolvent, anden fordeling af arven end loven siger samt båndlæggelse af arv til f.eks. børnene bliver voksne, eller arven skal udbetales i rater.
Det kan være en god ide med en bobestyrer til at dele boet for at undgå uvenskab mellem arvingerne.

Om oprettelse af testamente
Det er ikke muligt at oprette testamente for det fælles bo, når en af ægtefællerne er blevet dement. Der er ingen mulighed for at oprette testamente for en dement vha. værger.
Det er ikke nødvendigt, men det kan stærkt anbefales at oprette et notartestamente, som skal underskrives over for en notar og registreres i et system så det til en hver tid vil være til rådighed for skifteretten.
Et notartestamente kan ændres frit under forudsætning af at ægtefællerne er enige.
Det er en god idé at lave en liste over indboet med tydelig påtegning af, hvem der arver hvad. Det gælder for alt med affektionsværdi.
Det er ret enkelt at få lavet et testamente:
Et møde af ca. 1 times varighed hos en advokat
Et udkast til testamente udarbejdes og rettes til i fællesskab
Det færdige testamente underskrives hos notaren f.eks. i retten i Glostrup eller Lyngby
Samlet pris i en størrelsesorden på 4.000-5.000 kroner for et ukompliceret testamente

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top