Fritidsjob er guld værd
Preben-Suleman-Mile-og-Ferhat.jpg
Preben Christiansen med Suleman, Mile og Ferhat, der fik en forsmag på arbejdsmarkedet. Foto: Privat.
God måde at lære arbejdsdisciplin

Andelen af fritidsjob er nedadgående, selvom fritidsjob og erhvervserfaring er vigtigt for de unge, både i forhold til videre uddannelse og jobs. Så når en virksomhed som knallertforhandleren Scootermester giver fem unge drenge og piger fra Gladsaxe et fritidsjob i vinterferien, så er det guld værd.
Der var færre 15-årige, der havde et fritidsjob i 2013 (41 procent) end i 2009 (50 procent). Måske fordi en del af de fritidsjob, som unge normalt har haft, er overtaget af andre end de unge eller faldet bort, skriver Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI i en rapport. Så da Suhail Shaun Enver Gaous fra Værebro i Gladsaxe, der ejer Scootermester i Hvidovre, annoncerede efter unge på Ungeenheden i Gladsaxes ”Fritidsjob i Gladsaxe”-Facebook-side, til at tælle varer op og lave status, blev han taget imod med kyshånd.

Forskel på folkeskole og arbejdsplads
Suhail fik fat i Adam Knox Martin, der er virksomhedskonsulent i Ungeenheden i Gladsaxe og med i virksomhedsnetværket VUVA. Han formidlede kontakten mellem Suhail og de unge, samt til Preben Christiansen, der som frivillig vejleder for de unge hjælper dem på arbejde den første dag, og taler med dem om hvordan det er at være på en arbejdsplads.
Preben Christiansen hjælper de unge, fordi der er stor forskel på at gå i folkeskole og være på en arbejdsplads, og fordi de unge derfor kan have brug for en til at guide dem, siger han.
Derfor stod han i vinterferien, på Gladsaxe Trafikplads med fem spændte unge mennesker, der skulle være en uge i fritidsjob i Scootermester.
– Vi kørte sammen ud til Scootermester med bus, med højt humør, og alle var spændte på hvordan jobbet ville være og hvor meget de ville tjene. I starten var de lidt usikre, men de var meget ansvarlige og flittige, og ugen endte med at gå superfint, fortæller Preben Christiansen.

Vigtige erfaringer
Sevval på 16 år var en af de fem unge, som Preben havde med i bussen. Hun synes selv hun fik noget ud af ugen, og tror at hun havde haft svært ved selv at skaffe sig jobbet uden hjælp.
– Det er virkeligt svært at finde job, tro mig, jeg har prøvet. Men det fede ved at arbejde hos Scootermester var at opleve det fede fællesskab de har. Jeg lærte pænt meget om ansvarlighed, og det jeg lærte kan jeg med stor stil bruge til mit næste job, fortæller hun. Ferhat på 14 er enig.
– Jeg lærte at regne og hvordan et arbejde bliver håndteret. Det sjoveste var de udfordringer jeg fik og at møde nye mennesker. Preben og Adam var en stor hjælp, fortæller han.

Skaber nye muligheder
De unge i dag typisk får fritidsjob fra når de er færdig med 9 klasse eller er 15-16 år, hvor VUVA-medlemmerne fik deres første job da de var 11-13 år. Og Adam Knox Martin er enig med Sevval i, at det i dag er sværere for de unge at skaffe fritidsjobs. Der skal derfor tænkes ud af boksen for at sikre at de unge får den nødvendige erfaring med arbejdsmarkedet.
– Det er altid interessant at se på, hvordan vi kan skabe nye muligheder og nye veje at få unge ind i arbejdslivet. Og dette her er en idé vi skal snakke om vi skal arbejde videre med i VUVA. De unge havde nok ikke fået jobbet i Scootermester, hvis ikke vi havde kunne bygge bro og forbinde de unge og virksomhederne, siger Adam Knox Martin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top