Menneskets bedste ven skaber glæde på Bakkegården
Helle.jpg
Synet af en hund kan bidrage til at skabe livsglæde, når minderne pludselig begynder at dukke op. Foto: Privat.
Hundetræning giver ekstra indhold i tilværelsen

”Sit”, ”dæk”, ”vov” lyder det fra haven på Seniorcenter Bakkegården, der hver lørdag bliver brugt til hundetræning til glæde for stedets beboere.
”Prøv lige at se, hvor koncentrerede de er, hvor er det flot”. Helle klapper i hænderne og klukker fornøjet. ”En af mine hunde havde den samme farve som den der, se lige den flotte pels” siger hun og peger på en Golden Retriever, der sidder pænt ved siden af sin ejer.
Beboerne Helle og Kis er stået tidligt op og har bevæget sig ud i morgenkulden for at kigge på hundetræningen, der foregår hver lørdag på Seniorcenter Bakkegården, som er et demenscenter. Og det vækker især gode minder hos Helle.
– Det er så rørende, jeg kommer sådan til at savne mine hunde, siger hun.

Livkvalitet og trivsel
Når Bakkegården inviterer træner, hund og ejer til at øve på deres grund er det blandt andet for at skabe bedre livskvalitet for beboerne. De arbejder ud fra metoden Eden Alternative, der bygger mottoet, at livet skal være værd at leve. Der skal skabes en hverdag, hvor beboere har mulighed for at have pligter, fornøjelser og aktiviteter, så værdigheden og trivslen sikres. – Demente er ofte plaget af ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed. Hundetræningen er en attraktiv måde at få dem ud af det tankespind, de kan være fanget i. De kommer ud i den friske luft eller følger med fra stuen, morer sig over hundene og snakker med ejerne. Glæden vi ser, er den største gevinst, siger Demenskoordinator Charlotte Rugh.

Del af lokalmiljøet
Det betyder det meget at få det almindelige og hjemlige liv ind, for at bryde med
hele institutionstankegangen, fortæller Charlotte Rugh.
– Plejecentre bliver ofte en øde ø, men vi vil gerne være en del af lokalmiljøet i Bagsværd, og det bliver vi blandt andet, når hundetræningen kan foregå her, siger hun.
De vil gerne invitere flere udefra til at bruge deres arealer og lægge hus til endnu flere arrangementer som for eksempel en katteudstilling, som beboerne kan besøge.
– Det er gratis og uforpligtende for os, og det giver liv og dynamik, og tager det normale liv med ind, og det betyder meget for beboernes trivsel, siger Charlotte Rugh.
Ud over det ugentlige besøg af hundene, huser stedet også får, kanariefugle, kaniner, katte, personalets egne hunde, planter og urtehaver som beboerne hjælper med at fodre og passe.
I Gladsaxe Kommune er der fokus på værdighed i ældreplejen. Kommunen er lige nu i gang med at udarbejde en ny værdighedspolitik, der skal i høring i april, og ligge færdig til juni.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top