- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

Om kærlighed på tværs

Mange gange er der besøg på skolerne, hvor eleverne sidder tilbage med en underlig følelse: Hvorfor kom de lige og besøgte os?
Sådan var det ikke på Buddinge Skole i onsdags, hvor digteren Danial Khalil besøgte 8. og 9. klasserne. Den 23-årige CBS-studerende, der har taget sin bacheloreksamen og skal i gang med at læse til kandidat, er netop debuteret på Forlaget Mellemgaard med sin digtsamling ”Kærlighed og kulturskyer”.
Danial Khalil gik på Buddinge Skole i ti år frem til 2008, inden han drog videre til Gladsaxe Gymnasium, hvorfra han blev student i 2011. Danial bor stadig i Gladsaxe Kommune, så han kender området, skolen og menneskene.
Lærer Yvonne Overgaard fra udskolingen introducerede digteren for 9. klasserne, der havde læst fire af Danials digte og derefter i grupper udarbejdet spørgsmål.

To kulturer
Danial oplæste et digt om umulig kærlighed. En kærlighed, som var der mellem to forelskede mennesker med forskellig kulturel baggrund: – Indirekte spørger jeg, hvorfor vi ikke må være sammen med dem, som vi vil. Jeg er muslim og har en religiøs samvittighed, og jeg har nogle forældre, som jeg elsker og respekterer. Og på den anden side kan der være en pige, hvis forældre ikke ønsker, at hun skal komme sammen med en muslim. Det går begge veje. Det er som om, at nogle sidder med en tjekliste og sætter flueben ud for de felter, som modparten skal opfylde, sagde Danial Khalil.
I digtet skriver han ”til døden os forener”. En pige ville vide, hvorfor han skrev sådan: – Når folk bliver gift, er der noget der hedder ”til døden jer skiller”. Den kærlighed jeg beskriver er umulig. Derfor bruger jeg metaforen til ”døden os forener”, for vi kan først mødes i det ”næste” liv, svarede Danial.
Han fortalte også om det dilemma, som han konstant er udsat for. Muslimer synes, at han er for dansk, og etniske danskere synes, at han ikke er dansk nok – altså om den splittelse, han som menneske oplever ved at være en del af to kulturer.
Danial Khalil har været aktiv i Red Barnets Ungdom i København, og mens han finder frem til, hvad han skal læse som kandidat, digter han foreløbig videre.