Præstetanker uge 16
-

Ophøjet og frie

Ind imellem siger ord ikke helt det, som vi normalt tror de siger. Vi ser eller hører et ord og straks ved vi hvad der ligger i lige netop det ord. Men det er ikke altid sådan som vi tror. På søndag skal præsterne rundt i landets kirker tale om to ord, som viser sig som det næsten stik modsatte.
Det første ord er ordet ”ophøjelse”. Det lyder positivt og opløftende. Det lyder som når man vinder en X-faktor finale, eller et valg i USA, så bliver man ophøjet, så får man større betydning mere magt og mere ære.
De ophøjede er dem, man må se op til med den største respekt.

Men nej, sådan bruger Jesus det ikke, når han taler om at man vil ophøje ham, så er det en helt anden mere fysisk ophøjelse.
Han mener ikke, at man vil ære ham og sætte ham højt i sit indre, men om at man vil udsætte ham for den største ydmygelse man egentlig kunne på den tid.
Ophøjelse, det er at han bliver sat op på et kors, for at dø en forsmædelig død sammen med forbrydere. Fysisk bliver han ophøjet, men på alle andre måder bliver han nedgjort.
Men fordi han blev nedgjort i sin ophøjelse, har vi fået løftet om, at når vi bliver nedgjort og ødelagt, så vil han løfte os op og ja – ophøje os.

Det andet ord er ordet ”fri”. Det kender vi også, det handler om at være ubundet og kunne gøre hvad som helst man har lyst til.
Men nej så er man ikke fri, så er man bundet af at skulle leve sine vildeste fantasier ud. Bundet af sig selv.
En papirdrage, som dem man lavede da man var barn, kan flyve frit oppe i luften og danse på vinden og virkelig tumle sig frit.
Men det kan den kun hvis den er bundet, hvis der er en snor i den og en øvet dragestyrer i den anden ende.
Jesus siger at vi først er virkelig frie når vi er knyttet til ham.

Vi bliver børn af huset, men selv i dag har børn vel forpligtelser over for familien og dem man er sammen med i det daglige.
Men det giver os en frihed, at vi kender vores tilknytning. ”Hvis altså Sønnen får gjort jer frie, skal I være virkelig frie”

Ove Winther
Stengård kirke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top