Præstetanker uge 17
-

Herlig

Herlig er et herligt ord, som vi sådan bruger i flæng, når vi skal understrege at vi synes at noget er godt.
Jeg slog det op i en ordbog og fandt følgende synonymer for ordet ”herlig”: balsam, behagelig, dejlig, dødsmart, fin, førsteklasses, glimrende, god, ikke dårlig, ikke værst, i top, pragtfuld, skarp, skøn, smuk, tiltalende, tiltrækkende, tiptop, uovertruffen.

Hvis vi skal finde et ord for noget vi kan lide, så ligger det nok blandt disse ord og vi ville også kunne finde på at bruge det i vores hverdag, når noget er rigtig godt.

I salmernes bog i det gamle testamente hedder det i salme 8: Herre, vor Herre!
Hvor herligt er dit navn over hele jorden. Et herligt skriftsted, som via sit poetiske sprog får understreget at herligheden den tilhører Herren.
Vi andre kan blive kaldt så meget andet positivt og godt, men der er kun Gud, der reelt er værdig til at blive kaldt herlig.

En af verdens største diamanter hedder Kohinor, der skulle betyde ”lysbjerget” og der er vel ingen tvivl om at man ville sige, at sådan en diamant var herlig.
Problemet med sådan en diamant er, at den er frygtelig svær at afbillede elle beskrive, der er så mange facetter i den at man aldrig helt fatter hvor herlig den er.
På samme måde er det lidt med den herlige Gud som vi også kunne kalde ”lysbjerget”, vi fatter kun små facetter af hans herlighed ad gangen.

På søndag er der i prædiketeksten hele 6 gange en eller anden form af herlig, der kommer frem. Gud er herlig ved at Jesus gøres herlig og vi ser hvad han har vist os af Guds kærlighed. Vi ser Guds herlighed gennem hans kærlighed. Det er der intet underligt i.
Det bemærkelsesværdige er at vi også kan få del i denne herlighed, når vi får øjnene op for hvor ufattelig stor Guds herlighed er, så smitter det lidt af på os, og Gud ser sin egen herlighed i os.
Er det ikke herligt?

Ove Winther
Stengård Kirke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top