Søborgs sidste købmand
MENY-01-14-16.jpg
Købmand Per Mikkelsen har noget at se til i disse dage. Her står han i MENY Søborgs nye vinafdeling, og på lørdag glæder han sig til den store åbningsfest. Foto: Kaj Bonne.
Per Mikkelsen holder fanen højt og udvider MENY på Søborg Hovedgade med stor åbningsfest

Ved indgangen til supermarkedets MENYs herligheder på Søborg Hovedgade er der et stort foto af købmand Per Mikkelsen, der står parat til at modtage kunderne med udbredte arme. Som tidligere målmand med 300 kampe på B1908s 1. hold er han vant til at have et fast greb om tingene. Og det skal han have i disse dage, for han har vanvittigt mange bolde i luften. På lørdag inviterer MENY til en kæmpe åbningsfest i 12 timer i anledning af supermarkedets store udvidelse.
Det har været noget af en kunst at gribe alle boldene for den gamle målmand. Der er i månedsvis blevet hevet og flået i ham fra alle sider, men han tager det hele med godt humør: – Jo, vi har haft travlt. Heldigvis har mine medarbejdere givet den en ekstra skalle, så vi er godt forberedt til at tage imod folk på lørdag, lover Per Mikkelsen. Gladsaxe Pigegarde kommer og spiller fra kl. 10, og inde i forretningen er specialafdelingerne ekstra tunet i dagens anledning.
MENY udvider med 250 kvadratmeter til nu 1450, og det bliver ifølge købmanden en helt ny og anderledes oplevelse at komme på besøg i supermarkedets specialdelinger. Først og fremmest er der helt ny og betjent fiskeafdeling, slagterafdelingen har fået et nyt moderne modningsskab, en helt ny grønt-
afdeling og vinafdelingen udvider repertoiret, ligesom Lagkagehuset lejer sig ind hos købmand Mikkelsen.

Fagfolk og service
– Det har hele tiden været min ambition at følge med udviklingen. Derfor udvidede vi i 2005, og nu er tiden inde til at tage et ny skridt. Jeg vil gøre alt for, at vi differentierer os til discountkæderne som sælger gaspakket fisk og kød, der uden problemer kan holde sig i 9-12 dage. Der er ikke noget sundhedsmæssigt farligt ved det, men det smager bare ikke af noget. Vi vil meget hellere sælge friske varer. Og så sætter vi en ære i, at vores fagfolk i specialafdelingerne kan yde kunderne en ekstra service og levere en kompetent rådgivning. Vi stræber simpelt hen efter at være Søborgs bedste fødevaremarked, siger Per Mikkelsen.
Den smilende købmand kan i et eftertænksomt øjeblik rynke brynene: – Jeg har haft nætter, hvor jeg ikke har sovet. Ikke søvnløse nætter, men nætter hvor jeg gjorde mine overvejelser. Som selvstændig købmand, hvor jeg selv står for hele investeringen, så er det noget af et sats jeg er ude i. Efter nogle svære år med eftervirkningerne af finanskrisen oplevede jeg to regnskabsår med underskud. Jeg kunne have givet op og solgt til en discountkæde, men det er mere min stil at tro på fremtiden. Jeg er derfor gået all-in for at fremtidssikre mit supermarked. Jeg går efter de bedste medarbejdere, og i forbindelse med udvidelse, så har jeg ansat otte nye medarbejdere, så vi i alt er 58, siger Per Mikkelsen.
– Jeg arbejder med en trappestige i tre trin – god, bedre og bedst inden for alle varegrupper. Der skal være en god til en billig pris, en der er bedre og så endelig en fra Superligaen. Der skal være noget for enhver smag. Senest har vi haft stor succes med vore færdigretter til en fornuftig pris. Vi sælger 1.000 retter om ugen, som vore tre ansatte i delikatesseafdelingen laver.

Lokalt engageret
Den 52-årige købmand er den eneste tilbageværende selvstændige i Søborg: – Hvis ikke jeg havde været her, så havde supermarkederne her i bydelen kun været ejet af kapitalkæder. Den udvikling ved jeg, at borgerne ikke ønsker. Spørgsmålet er så, om politikerne har samme holdning – det kan vi i handelsforeningen godt være meget i tvivl om. I modsætning til discountkæderne engagerer vi os i lokalsamfundet. Vi er med i bydelens aktiviteter og betaler til udsmykningen, så hovedgaden er indbydende i december. Ikke alle udviser samme interesse eller loyalitet. Jeg har tjent mine penge i Søborg, og jeg investerer dem i Søborg, siger Per Mikkelsen.
Nogle fantaserer om at blive jagerpilot eller investeringsrådgiver. Per Mikkelsen drømte allerede som 14-årig flaskedreng om at blive købmand, altså rigtig selvstændig købmand. Da han som nyuddannet kommis fortalte sin mor, der var enlig med fem børn, om sine fremtidsplaner sagde hun: – Per, du ender som en stor, tyk 40-årig købmand, der ryger cigarer.
– Jeg blev ikke stor og tyk, og jeg røg heller ikke cigarer, men jeg blev købmand!
Per Mikkelsen nåede også at flirte med tanken om at blive professionel fodboldspiller. Han var med på træningskursus for de bedste danske ungdomstalenter i Vejle, og da han var i starten af 20erne fik han tilbud om at komme til prøvetræning i Tyskland: – Selvfølgelig var jeg fristet, men det var jo købmand, jeg ville være.
I lang tid har Per Mikkelsen haft travlt: – Meningen er jo, at vi forhåbentlig får endnu mere at se til i fremtiden, så jeg skal ikke slappe af lige med det samme.
Når det nye kører, som det skal, så skal købmanden og familie ned i lavendelbjergene i Provence: – Nu glæder jeg mig til at slå dørene op på lørdag og sige velkommen, siger Per Mikkelsen med de sikre hænder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top