Ugens mentale hjernevask i orkestret
Frank-Grotkjær-tuba.jpg
Frank Grotkjær har spillet tuba i 45 år i Søborg Harmoniorkester. For nylig blev han ærsmedlem af orkestret. Foto: Kim Malmqvist.
Tubaisten Frank Grotkjær er nyt æresmedlem af Søborg Harmoniorkester

De fleste af os har prøvet at slå på tromme. Mange af os har også prøvet at spille guitar. Og alle har vel spillet luftguitar. Ikke alle er blevet i musikkens verden. Men næsten alle mennesker kan lide musik.
For dem der har fundet rodfæste blandt instrumenterne, så åbner der sig helt andre lag. For nogle bliver det nærmest helt meditativt – en renselsesproces. For den 60-årige Frank Grotkjær, tubaist og medlem på 45. år i Søborg Harmoniorkester/Gladsaxe Concert Band er der tale om ”en mental hjernevask en gang om ugen”, som han udtrykker det.
– Jeg arbejder som økonom, og når de 2½ time er overstået, så føler jeg mig lykkelig. Jeg tænker ikke på noget andet, mens vi øver, siger Frank Grotkjær, der ligesom orkestrets mange andre medlemmer gør alt for at møde op i øvelokalet på Vadgård Skole hver onsdag aften.

Æresmedlem
For nylig blev Frank Grotkjær – årgang 1955 – blev på harmoniorkestrets generalforsamling hædret med diplom og guldnål, da han blev udnævnt til æresmedlem. Grotkjær har ydet og yder stadig en stor indsats for orkestret. Han sad i bestyrelsen som både næstformand og sekretær, og i øjeblikket indscanner han som nodearkivar orkestrets over 1200 numre, ligesom han er konferencier ved orkestrets koncerter.
Frank Grotkjær voksede op på Theklavej på det ydre Nørrebro, hvor han oplevede sin far spille på slagtøj. Som syv-årig startede han med at spille trompet og blev som knap 10-årig optaget i Tivoligarden. Trompeten blev hurtigt udskiftet med tubaen, som siden har været hans instrument.

En tone er nok
I 1973 fik Frank Grotkjær sin første tuba, dengang kostede den 22.000 kroner. Og et tilsvarende beløb for man ikke meget tuba for i dag.
Tubaen er er det største instrument af messingblæserne, og det som klinger dybest. Frank Grotkjær uddyber: – Hvis orkesterlederen og tubaisten er uenige, så vælter musikken. Til gengæld kan tubaisten ved at give en enkelt tone fuld hammer redde en koncert.
I Søborg Harmoniorkester gengiver Frank Grotkjær dirigent Peter Harbecks ord om den ”musikalske vigepligt” med respekt.

Mange år i udlandet
Teenagedrengen Frank var særdeles aktiv. Han var med i både Tivoligardens Musikkorps, NESAs orkester, KS/HTs orkester, Søborg Harmoniorkester og et Big Band.
Efter et par år i Søborg Harmoniorkester mødte han sin nuværende hustru, der tilfældigvis også var datter af harmoniorkestrets tidligere formand Ernst V. Rasmussen.
Trods sine mange år i Søborg Harmoniorkester har frank Grotkjær aldrig boet o Gladsaxe Kommune. Foruden NV, har han boet på Frederiksberg, Kokkedal og i øjeblikket Frederiksværk. Grundet sin uddannelse som økonom og ansættelse i IBM på 37. år har Frank Grotkjær og familie været bosat Stockholm (fire år), Paris (to år) og Stockholm (to år igen).
Grotkjær holdt forbindelse til orkestret på langdistancen. Således arrangerede han orkestrets besøg til den svenske hovedstad, og han har ved flere andre lejligheder arrangeret udenlandsture til polen og Tyskland.

Koncerterne
Som medlem af Søborg Harmoniorkester er der vel over 40-50 øvetimer for hver koncerttime. Så derfor er koncerterne noget af det, som giver drivet blandt orkestrets medlemmer. Inden orkestret samles denne onsdag aften for at øve, dukker orkestrets formand Jørn Lauge Pedersen op, og han supplerer Frank Grotkjær, når vi taler om rekruttering. For det er ingen hemmelighed, at det er svært at vinde nyt blod: – Men indimellem får vi nye folk ind i orkestret. Når de først har tabt deres hjerte til harmoniorkestret, så bliver de ved med at spille hos os, siger de to musikanter.
I starten af denne måned spillede Søborg Harmoniorkester deres traditionelle forårskoncert på Grønnemose Skole. Senere er det også muligt at høre orkestret i forbindelse med grundlovsarrangementerne i Aldershvileparken og på Gladsaxedagen.
En ganske særlig koncert afholder Søborg Harmoniorkester den 1. maj, når orkestrets tidligere fløjtenist Skjold Hansen fylder 100 år. Skjold Hansen blev medlem af orkestret et halvt år efter stiftelsen i 1931, så han har været medlem af orkestret i 85 år, selv om han for få år siden valgte at indstille den musikalske karriere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top