annonce
732 parcelhuses elforbrug er sparet
Novozymes1.jpg
Bevægelse sikrer, at der er lys i et rum og at lyset kun er tændt, når der er personer til stede. Foto: Privat
Novozymes sikrer store energibesparelser med nyt lys

Novozymes har vendt en udfordring til en stor økonomisk og miljømæssig besparelse. Bioteknologi-virksomhedens tre danske fabrikker i Bagsværd, Fuglebakken i København og Kalundborg skulle have udskiftet mange af deres gamle lysstofrør. I de travle fabrikshaller er pladsen svært tilgængelig, så ønsket var både at genbruge mange af hallernes eksisterende kabel-
installationer, samtidig med at elforbruget skulle mindskes for at opnå en bæredygtig produktion.
– Og så skal installationen være fleksibel, så vi har mulighed for at optimere, hvis der sker ændringer i lokalerne, forklarer Peter Fink-Jensen, Senior Project Manager hos Novozymes.
Philips Lighting havde løsningen til Novozymes med GreenWarehouse, som er et nyt belysningssystem. Det er baseret på LED-armaturer, som indeholder lysstyring og trådløse sensorer.
I fabrikshallerne har resultatet med 4.400 nye LED-armaturer og 1.200 sensorer gjort en stor forskel. De ansatte har fået et bedre arbejdslys med højere lysintensitet, og så er besparelserne enorme. Energibesparelsen er på hele 4.600 MWh om året, hvilket svarer til 732 parcelhuses årlige elforbrug.

Trådløs kommunikation er nøglen
Novozymes undgik at trække en masse nye kabler til installationen af GreenWarehouse. Systemet er samtidig fremtidssikret, da sensorerne let kan flyttes rundt og tilpasses de enkelte områder. Systemet kan være opdelt i zoner, således at udvalgte dele af produktionsområdet tænder, når der er bevægelse. Og når der efter ti minutter ikke registreres bevægelse, dæmper lyset sig til ti procent automatisk. Fortsætter inaktiviteten på fabriksgulvet, slukker lyset selv efter yderligere ti minutter.
– LED-belysning har gennemgået en enorm udvikling, og vores GreenWarehouse-system gør projekter som dette til en miljørigtig og energieffektiv løsning. Vi oplever, at flere virksomheder nu vælger at udskifte deres gamle armaturer og lave energioptimering med LED-belysning. Hos Novozymes har de tilmed opnået et mere behageligt arbejdsklima for de ansatte i fabrikshallerne, siger Tommy Markvart fra Philips Lighting, hvilket de bekræfter hos Novozymes.


Fakta
– 4400 LED-armaturer er blevet installeret
– 1200 trådløse bevægelsessensorer monteret strategiske steder
– 6,5 km kabler er blevet trukket
– Forventet årlig besparelse: 4600 MWh – svarende til 732 parcelhuses årlige elforbrug (ved gennemsnit på 6.300 kWh)
– Installationstid: Fire måneder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top