annonce
Arbejdsro om Letbanen
Letbane-uge-22.jpg
To socialdemokratiske politikere er gået sammen i en fælles appel om, at der nu bliver arbejdsro omkring Letbanen på Ring 3. Foto: Privat.
Anlægsloven ventes vedtaget af Folketinget

I dag – tirsdag 31. maj – har Folketinget 3. behandling af anlægsloven om Letbanen på Ring 3. Loven ventes vedtaget af forligskredsen bag projektet. Dermed skulle den sidste rest af tvivl om Letbanen være elimineret.
Dog kan ny økonomisk granskning af projektet rejse nye tvivlsspørgsmål efter sommerferien.
For at skabe arbejdsro er Gladsaxes borgmester Karin Søjberg Holst (A), der er næstformand og repræsentant for ejerskabskommunerne i Hovedstadens Letbane, og Sophie Hæstorp Andersen (A), Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, gået sammen om en fælles anmodning:
– Usikkerheden omkring Letbanen skal lægges i graven, og der skal nu sikres arbejdsro omkring projektet. Det er afgørende oven på de sidste ugers limbo, hvor der ganske pludseligt og uventet blev skabt tvivl om hele projektet. Forhandlingerne på Christiansborg endte heldigvis med, at regeringen overholdt sin aftale, og at anlægsloven for letbanen nu bliver vedtaget før sommerferien. Det vil vi gerne kvittere for. Regionsrådet har netop vedtaget at udvide reserverne til anlægsprojektet, sådan som forligskredsen har ønsket det. Det er rigtig positivt og baner nu vejen for, at vi kan komme videre i processen.
Derfor er det også væsentligt, at hele forligskredsen i Folketinget nu tager et ansvar for at bakke op om projektet. Vi må ikke risikere, at investorerne bliver skræmt væk, og at skatteborgernes penge spildes, siger de to socialdemokratiske politikere.

Engangstilskud
Staten står for 40 procent af udgifterne, de 11 involverede omegnskommuner for 34 procent, og Region Hovedstaden for 26 procent.
På et møde 17. maj besluttede Regionsrådet, at der afsættes 164,7 mio. kr. til regionens korrektionsreserve, hvoraf 25 mio. kr. indbetales til Hovedstadens Letbane som et engangstilskud i 2019, mens de resterende midler forrentes afdrages over 40 år.
Regionsformanden og borgmesteren understreger, at letbaneprojektet er et vigtigt og gennemanalyseret projekt: – Det vil uden tvivl bidrage til at udløse et kæmpe vækstpotentiale, der forventes at give op til 20.000 nye arbejdspladser og vækst for 40 mia. kr. En række virksomheder har også fået øje på potentialet – så meget, at de allerede har tænkt Letbanen ind i placeringen af deres kommende byggerier. Usikkerhed om Letbanen er gift, der risikerer at spænde ben for den vækst og dynamik, som virksomhederne ellers vil være katalysator for, hvis de placerer sig her. Derfor er det afgørende med ro omkring projektet, og at vi nu kan komme videre. Vi skylder både virksomheder og de mennesker, der bor og arbejder langs ring 3, at skabe ro om og sikkerhed for, at Letbanen selvfølgelig kommer på skinner som planlagt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top