Den lange vej tilbage
Aibaibia-18-16.jpg
Butiksindehaver Valeria Heller, Janni Rosendahl og jobkonsulent Hanne Panduro-Hess har fået tingene til at fungere, så Janni Rosendahl stille og roligt er på vej tilbage på arbejdsmarkedet. Foto: Kaj Bonne.
Jobcentret og erhvervsfolk får gang i folk med psykiske og fysiske problemer

Egentlig skulle 33-årige Janni Rosendahl hjem for at være sammen med sin familie og slappe af. Men lige den dag havde hun enorm lyst til at blive på sit arbejde. For hun havde haft en succesoplevelse, der mest af alt appellerede til at løbe rundt med armene i vejret.
Efter seks år på arbejdsmarkedet kom hun i 2007 fysisk til skade. Oveni gik hun så ned psykisk, og hun har været sygemeldt i otte år.
Men nu er hun stille og roligt på vej tilbage til arbejdsmarkedet. I et samarbejde med børnetøjsforretningen AiBaiBia på Søborg Hovedgade og Gladsaxe Jobcenter lagde hun ud med 2×4 timer om ugen. Det er nu efter tre måneder ændret til 2×5 timer, og på længere sigt skal hun gerne nå endnu flere timer, så hun kan forsørge sig selv.
Men her skal der ikke stresses, så det giver bagslag. Det må tage den tid, det tager.
-Det har været dejligt at komme væk hjemmefra, og jeg har lært rigtig meget om mig selv i den her proces, siger Janni Rosendahl, der ikke lægger skjul på, at uden hendes mentor Ida Maria, var det aldrig lykkedes at komme i gang.
-Jeg var nervøs for at starte, jeg ville bare have ro, men nu er jeg glad for igen at være kommet ud blandt andre mennesker. Det var ellers trygt bare at gå i køkkenet på Jobcentret, hvor jeg arbejdede, siger Janni Rosendahl.
-Men Ida Maria tog hånd om mig og fik mig bygget op igen – helt fra bunden.
-Det er også vigtigt at have en sagsbehandler og en virksomhedskonsulent med – en der har sat sig ind i ens sag, siger Janni Rosendahl.
Hanne Panduro-Hess fra Job – og Afklaringsviften på Gammelmosevej havde fået formidlet kontakten til Valeria Heller i AiBaiBia, og så skulle man se, om Janni Rosendahl og AiBaiBia var noget for hinanden.
Og det tyder alt jo på. Det ligger i aftalen mellem parterne, at samarbejdet kan stoppes med en dags varsel.
-Valeria har gjort meget ud af, at jeg fik en plan over forløbet, og jeg følte mig velkommen med det samme. Jeg blev en del af holdet og virksomheden på første dag. Jeg har fundet ud af, hvor meget jeg har savnet at arbejde og være ude blandt andre, siger Janni Rosendahl, der skriver i en dagbog for hver dag hun er på arbejde. På den måde finder hun ud af, hvordan hun har det med sig selv.
-Det betyder ufatteligt meget med anerkendelse. Det styrkers selvværdet, når man får at vide, at man gør en forskel, siger Janni Rosendahl.
For Valeria heller har det også været udviklende.
-I den sammenhæng skal vi jo også være klædt ordentligt på i forhold til arbejdsforhold og betingelser. Jannis dagbog er et vigtigt redskab, så vi ved, hvor vi har hinanden. Og så skal man gøre sig klart, at man ikke bare skal tro, at man har fået noget billig arbejdskraft, der kan sættes ud på lageret og ellers nærmest passe sig selv. Janni er glad for hendes mentor, der fik hende i gang, men vi skal også have en slags mentor her i forretningen, siger Valeria Heller, der i denne sammenhæng fungerer som Jannis mentor i forretningen.

It-haj
Det helt store positive gennembrud kom, da Valeria satte Janni til at arbejde med forretningens hjemmeside med websalg.
-Janni er jo nærmest en haj til it, og hun kan nogle ting, som vi havde problemer med, siger Valeria.
-Og det var her jeg blev helt høj, for det var simpelt hen så skønt at opdage, at jeg havde talenter i den retning, siger Janni.
Det ser virkelig ud som om Janni Rosendahl er kommet på sin rigtige hylde, men der er mange, der har samme problem som hende, så i Jobcentret på Gammelmosevej, hvor man tager sig af den slags ”lidt mere håndholdte” klienter med stress, fobier etc. er der nok at se til.
-Når vi sender folk ud i firmaer kan det også ses som en slags jobtræning, hvor vi finder ud af, om den slags job er sagen eller vi skal i en anden retning, siger Hanne Panduro-Hess, der godt kunne tænke sig, at endnu flere firmaer – og gerne små firmaer – vil stille sig til rådighed.
Og hvis firmaerne er i tvivl om det positive i at stille op, så kan de bare lytte til Valeria:
-Det er slet ikke så svært. Se det som en ressource. De bidrager, når de får chancen, siger hun, mens Janni er ude i butikken for at betjene kunder. For det kan hun også.

Tal og fakta om stress
• 35.000 danskere er sygemeldt pga. stress – hver dag
• 430.000 danskere – svarende til 10 – 12 % har stort set symptomer på alvorlig stress hver dag.
• 250.000 – 300.000 danskere lider af alvorlig stress.
• 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet
• 11/2 million ekstra fraværsdage
• 30.000 hospitalsindlæggelser
• 500.000 kontakter til egen læge
• Hver femte, der bliver syg af stress, risikerer at miste sit job.
• 3000 førtidspensioner
• 1400 danskere dør hvert år af stress
• 14 mia. kr. koster stress Danmark om året i form af sygefravær, tidlig død og udgifter til sundhedsvæsnet
• Ubehandlet stress udløser over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser.
• Danmark havde allerede i 1992 udgifter i forbindelse med stressrelaterede hjerte-kar-sygdomme for ca. 900 millioner kroner.
• Stress og depression bliver de væsentligste kilder til sygdom i år 2020
• Stress er et stigende folkesundhedsproblem, fastslår Statens Institut for Folkesundhed

Kilder: Verdenssundhedsorganisationen WHO, Statens Institut for Folkesundhed, NFA, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Sundhedsstyrelsen, Professor dr. med. Tage Søndergård Kristensen fra NFA, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i samarbejde med European Heart Network, Undersøgelse fra Landsorganisationen i Danmark (LO’s) ugebrev, A4, 2009.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top