Dialog giver penge i kassen
dialog.jpg
Skattegælden i Gladsaxe Kommune går i den rigtige retning, nemlig nedad

I forbindelse med nedsmeltningen af SKATS digitale gældssystem EFI, har det fejlagtigt heddet sig, at kommunerne igen inddriver gælden. Kommunerne må slet ikke inddrive skattegælden. Til gengæld kan de tilbyde skyldnerne afdragsordninger, og det har Gladsaxe Kommune stor succes med.
Tidligere kunne kommunerne inddrive pengene gennem en pantefoged, men i november 2005 overgik inddrivelsesretten til SKAT, der kan inddrive gælden fra børne- og ungdomsydelsen, overskydende skat, overskydende moms, lønindholdelse, udlæg og tvangsindrrivelse.
Flere kommuner er på det seneste gået i dialog med skatteskyldnerne, men det begyndte Gladsaxe allerede på for 11 år siden: – Det begyndte vi på med det samme, at systemet blev ændret i 2005. Vi troede på, at det bedste var at komme i dialog med borgerne, siger Charlotte Baungaard, økonomichef i Gladsaxe Kommune.

Tilbud om ordning
Borgere i restance får først en rykker fra Gladsaxe Kommune, som tilbyder borgeren at rette henvendelse til opkrævningsafdelingen om en afdragsordning. Kun hvis borgeren ikke reagerer, sendes skattegælden videre til inddrivelse hos SKAT.
Det ser ud til, at guleroden har større effekt end pisken. Gladsaxe Kommune har i øjeblikket 1.000 betalingsordninger med borgere, og hver måned afdrages ca. en halv million kroner.
Pr. 31. december 2012 var restancerne i Gladsaxe Kommune 97,8 millioner kroner. Dette tal faldt til 81,9 millioner pr. 31. december 2015. Og inddrivelsen via SKAT faldt fra 70 millioner i 2012 til 40 millioner i 2015. I 2015 fik Gladsaxe Kommune selv 40,7 millioner ind på afdragsordningerne, mens det kun var 27 millioner kroner i 2012.
– Det fortæller jo tydeligt, at vores dialog med borgerne fungerer, siger Charlotte Baungaard.
Alt efter beløbets størrelse tilbyder Gladsaxe Kommune afdragsordninger ned til 200 kroner, men er gælden over 15.000 kroner, skal gælden afdrages i løbet af et år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top