Grønlands historie tegnes og skrives i Mørkhøj
Grønlandsk-11-16.jpg
Lisbeth Valgreen og Nuka K. Godtfredsen er gift og bor i Mørkhøj sammen med deres to børn. Deres store interesse er Grønlands forhistorie, som de skriver og tegner om. Foto: Kaj Bonne.
Nuka K. Godtfredsen gør med sine fantastiske tegninger Grønlands historie tilgængelig for alle

Et stort tegneserieprojekt om Grønlands fortid har sit udspring fra en villa i Mørkhøj. Her bor ægteparret Nuka K. Godtfredsen og Lisbeth Valgreen sammen med deres børn Maya på seks og Tobias på ti år.
Nuka er tegner og grønlænder, Lisbeth er cand. mag. i eskimologi og dansker. I øjeblikket arbejder de på fjerde bind i projektet, der er støttet af Danmarks Nationalmuseum og det grønlandske skolebogsforlag Ilinniusiorfik. Bøgerne anvendes som et supplement til undervisningen for de ældste klasser i Grønland, men der er masse spændende viden at hente for alle os andre.
Det fjerde og sidste bind i serien forventes klar til udgivelse i december 2017. Til den tid har Nuka K. Godtfredsen været i gang med at tegne Grønlands historie i ti år. Til de seneste to bind har han fået hjælp af hustruen Lisbeth Valgreen til teksten.

Vandringen mod øst
Nuka K. Godtfredsen fortæller med sine talentfulde tegninger i bogen ”De første skridt” om en lille gruppe mennesker, der er på vandring mod øst. Det er en fortælling om overlevelse – liv og død – og ikke mindst nysgerrighed. Vi skal tilbage til over 2.000 år før Kristi fødsel. Dengang startede vandringen fra det nuværende nordlige Canada mod Grønland. Det er fortællingen et jægerfolk, der som de første bosatte sig på Grønland. Vi er altså lang tid før, at der blev tænkt på Kongeriget Danmark. Vi er lang tid, før europæere nåede den kolossale ø.
Indtil videre er det blevet til tre bøger. ”Hermelinen”, den anden bog i rækken udkom i 2012 og blev indstillet til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris, og lige før i jul udkom ”Gaven”. Alle bøger har en hovedperson. Nanu følges som dreng og voksen i ”De første skridt”, kvinden Ukaliatsiaq rejser til fjerne egne i Hermelinen, mens fangeren Qajuuttaq møder blandt andet missionsfolk og købmænd.
– Hermelinen omhandler den anden indvandring som foregik i 1100-tallet, mens Gaven foregår i 1700-tallet. I de første to bøger er det en blanding af eventyr og mytefortællinger. Naturligvis skal tegningerne være korrekte ud fra omgivelserne og naturen, men jeg har haft friere hænder med personer, som dog alle er tegnet efter eksisterende personer. På Gaven brugte jeg utrolig meget tid på research, fordi der er mange flere enkeltheder, fordi vi er nærmere historisk tid. Og alt skal tegnes superrealistisk. Jeg har fået stor hjælp af arkæologer og andre eksperter, fortæller Nuka K. Godtfredsen.
I øjeblikket arbejder ægteparret på det foreløbigt sidste bind af den tegnede grønlandske historie. Det handler om nordboernes tid. Nuka og Lisbeth holder også foredrag om arbejdsprocessen med at lave en tegneserie i samarbejde med arkæologer og historikere. Til det tredje bind var professor H.C. Gulløv faglig konsulent, og det det sidste bind bistår Jette Arneborg.
– Vi befinder os jo i spændingsfeltet mellem kunst og videnskab, siger Lisbeth Valgreen.

Royal interesse
Alle bøgerne er indtil videre udkommet på grønlandsk, dansk og engelsk. Desuden udkom ”De første skridt” på japansk sidste år – og der er i det hele taget stor udenlandsk interesse for bøgerne.
Sidste år var ægteparret i japan i forbindelse med et grønlandsfremstød som kronprinsparret stod i spidsen for. I Tokyo åbnede Kronprinsen en udstilling med en samling tupilakker, som ejes af den japanske kejserfamilie. Denne samling havde ikke tidligere været fremvist offentligt. Prinsgemalens samling af grønlandske masker blev fremvist ved samme udstilling, ligesom Nationalmuseets udstilling ”Qanga – tegnet fortid”, som er Nuka K. Godtfredsens akvareller af den grønlandske fortid.
Nuka K. Godtfredsen Qanga-udstilling har efterhånden været vidt omkring. Ud over Japan har den været i Island, Alaska og Cahors i Frankrig, hvor Dronning Margrethe og Prins Henrik udviste særlig interesse. De har begge et varmt forhold til Grønland og grønlænderne. Og Dronning Margrethe har en fortid som arkæologistuderende, så hun spurgte interesseret til Sen-Dorset-perioden, som hun selv var med til at udgrave på Grønland.
Da Nuka K. Godtfredsen var lidt bekymret for at skulle tale dansk til den franske forsamling, så udbrød prinsgemalen: – Det skal du ikke være nervøs for – jeg skal nok oversætte!

4 kommentarer om “Grønlands historie tegnes og skrives i Mørkhøj”

 1. Inge Nielsen siger:

  Det lyder spændende.
  Hvor kan man købe bøgerne.

 2. Lisbeth Valgreen siger:

  Bøgerne kan bestilles hos almindelige boghandlere, hos netboghandlere eller købes fx. i Nationalmuseets museumsbutik.

 3. Marianne Aamann siger:

  Kan man købe bøgerne på Moesgaard Museum, Aarhus…..??

 4. Lisbeth Valgreen siger:

  uh, det ved jeg faktisk ikke! Det er primært forlaget, der tager sig af salget, men det kunne da være rigtig fint, hvis bøgerne også bliver solgt der… Måske sælger de dem i Det Grønlandske Hus i Aarhus?!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top