Letbanen kommer til at køre
Enighed i forligskredsen om ændringsforslag til anlægsloven, som nu kan vedtages inden sommerferien

Med hensyn til Letbanen på Ring 3 kan man ikke tage noget for givet. Så med det forbehold i baghånden, så det umiddelbart før pinseferien blev skudt i gang ud til, at anlægsloven for milliardprojektet vedtages af Folketinget før sommerferien.
Forligskredsen mødtes torsdag og nåede til enighed om en ny aftale for den københavnske letbane, hvor Staten står for 40 % af udgifterne, de 11 kommuner 34 % og Region Hovedstaden for de resterende 26 %.
Transportminister Hans Chr. Schmidt (V) havde på baggrund af den kritik, som Statsrevisorerne havde udtrykt over for letbanemodellen i Aarhus tre krav med:
1) Staten skal have flertal i bestyrelsen for den københavnske letbane
2) Projektets økonomi skal endnu en gang granskes nøje
3) Projektets reserve øges fra 15 % til de 30 %, som Staten normalt afsætter
Forligskredsen nåede til enighed om, at disse ændringsforslag indskrives i anlægsloven, så den kan vedtages, inden Folketinget går på sommerferie 5. juni.
Det er i hvert fald holdningen hos Gladsaxes borgmester Karin Søjberg Holst (A), der er formand for de 11 kommuners borgmesterforum: – Nu sætter vi turbo på, så vi – kommunerne og Region Hovedstaden – kan få de sidste ting på plads, for vi vil ikke være dem, der sinker processen. Vi mener, der er brug for, at der kommer ro om projektet, så der skabes tryghed om de investeringer, som allerede er sat i gang omkring Letbanen, og det har Folketinget og regeringen også et ansvar for.
Gladsaxes folketingsmedlem Jeppe Bruus, der sidder i transportudvalget, er stadig lidt utryg: – Jeg er ikke rolig, før den første spade er i jorden. Økonomien er gransket, og den ny granskning vil jeg nøje følge. Men det er en stor sejr, at vi har tvunget regeringen til at gennemføre anlægsloven.
Morten Kornbech fra Bagsværd, der er med i den kritikergruppe som såede tvivl om Letbanens økonomi, er fortsat ikke sikker på projektets bæredygtighed: – Selv om anlægsloven vedtages, så vil alle blive rystede, når den uafhængige økonomiske redegørelse kommer i august. Jeg tror ikke, at Letbanen gennemføres – allerhøjst i en skrabet udgave.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top