annonce
Løbefænomenet fra Høje Gladsaxe
sylvia.jpg
Sylvia Kiberenge kan holde et malende, højt tempo, som allerede har skaffet hende flotte resultater. For nylig løb hun en halvmaraton i Prag på 1.11,14. Foto: Privat.
Sylvia Kiberenge satser på OL i Tokyo 2020

I 1990 kom den 18-årige Wilson Kipketer fra Kenya til Danmark for at studere og for at løbe. Han blev så glad for at være her, at han blev dansk gift og blev verdens bedste og hurtigste på 800 meter distancen.
Nu kan den historie måske delvis blive kopieret med en kvindelig kenyansk løber. Fra Høje Gladsaxe.
I 2012 kom den nu 26-årige Sylvia Kiberenge til Danmark for ar pleje sit løbetalent og for at arbejde som au pair i Køge. Hun har potentialet til at blive en maratonløber i verdensklasse.
To år senere blev hun gift med Erling Worm, der er formand for atletikklubben i Køge og løbetræner. Nu bor parret i Høje Gladsaxe. Erling Worm arbejder for NCC og Sylvia Kiberenge studerer på livet løs på VUC i Lyngby. Ambitionen er at blive pædagog.
Når Sylvia skal fortælle om sit liv og sin nuværende situation foregår det på det allernydeligste dansk med fin grammatik og udtale. Det havde hun ikke lige forestillet sig for fire år siden, og hun var helt rundt på gulvet, når løbevennerne talte dansk til hende. Men stille og roligt og via en massiv indsats på sprogkurser fik hun fat i vores sprog med de mærkelige bogstaver æ, ø og å.
Når man ser tv-reportager om kenyanske løbere er det for meste noget med at de løber mange kilometer til skole. Og det gjorde Sylvia også.
– Der var seks kilometer til skolen, og det gjaldt om at komme til tiden, for ellers slog læreren. Manglede vi lige mælk derhjemme til kaffen, så løb man over til naboen, der boede 10 kilometer væk.

Niveauet eksploderede
Sådan noget er godt for formen, men det er faktisk kun inden for de seneste to år, at Sylvia Kiberenge niveaumæssigt er eksploderet.
-I 2014 tog vi til Kenya. Det var første gang Sylvia var hjemme. Hun trænede i 2.000 meters højde, og det havde en fantastik virkning. Da hun kom tilbage til Danmark var resultaterne meget bedre end ventet. Og jeg kunne i hvert fald ikke følge med mere, griner Erling Worm.
Sylvia er vant til enorme træningsmængder. I Kenya var hun oppe på 190 km på en uge og i Danmark bliver det ofte til omkring 30 km om dagen.
-Jeg træner to gange om dagen. Kun søndag er fri. Det er noget jeg lærte i Kenya, hvor søndagen holdes fri, så man kan gå i kirke, siger Sylvia.
I den kommende weekend er hun med i det 65.000 personer store felt i GöteborgVarvet på en halvmaraton. Hun kan næppe vinde, fordi der i hvert fald kommer to konkurrenter, som netop har besejret hende, men det kan jo være, at de har skåret lidt ned på træningen. Hun har endnu ikke prøvet at løbe maraton, men det ligner hendes distance. Hun er en sejtrækker, der kan holde et meget højt tempo.
-Sylvia løber vel 800 meter på 2.15, men når hun først er kommet i fart, holder hun tempoet, slår Erling Worm fast.
Den langsigtede ambition er at repræsenterer Danmark ved OL i Tokyo i 2020. Så skal hun bl.a. bestå statsborgerskabsprøven – og det øver hun sig meget på.
Parret løber meget i mosen ved Høje Gladsaxe, i Hareskoven, rundt om Bagsværd, Lyngby og Furesø og i Dyrehaven.
-Det er jo vildt imponerende betingelser, siger de.
Tilværelsen som Gladsaxeborger kan måske få Sylvia Kiberenge til at skifte til Bagsværd AC, der dog ikke har tradition for at have langdistanceløbere. Andreas Bube har mere skabt interesse for 800 meter-distancen.
Maratonløber 02 19-16
Sylvia Kiberenge løbetræner ofte i mosen ved Høje Gladsaxe, og hun kunne godt tænke sig at få følgeskab af lokale unge – der kan tage hendes indsats som en inspiration.
Foto: Kaj Bonne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top