Mørkhøj Skole gør synlig læring
mørkhøj.jpg
Eleverne tog godt imod visdomsordene på skolegangen. Foto: Privat.
Mørkhøj Skole har taget et nyt pædagogisk virkemiddel i brug

I Gladsaxe Kommune bliver der i disse år uddannet medarbejdere på skolerne i synlig læring.
På Mørkhøj Skole er man fokuseret på at gøre elevernes faglige udvikling synlig for dem selv. “Hvis man kan se, at man hele tiden lærer nyt og får ny viden er der evidens for, at det er en motivationsfaktor hos eleverne”, siger souschefen Lars Kristiansen.
Derfor har Mørkhøj Skole engageret toolsforschools.dk til at skabe et læringsrum, hvor man aktivt kan bruge væggene til, at se sin egen læringsprogression. Tanken bag dette er, bl.a. at eleverne skal blive bedre til selv at kunne løse de udfordringer, de møder i løbet af skoledagen. Ved at bruge områderne aktivt har de mulighed for at se en udvikling i deres egen læring, som de kan bruge når de står i en ny læringssituation bare med en anden udfordring. Man skal altså kunne tænke over, hvordan man er kommet videre i tidligere situationer og bruge de redskaber igen for at løse udfordringen. “Kort fortalt skal man blive dygtigere til at lære at lære mere. Få en forståelse af, hvordan man helt personligt lærer bedst,” ifølge Lars Kristiansen.
Eleverne tager godt imod de nye læringsrum der er på gangen og de elever der er på vej til afgangsprøverne er ærgerlige over at det ikke er kommet før. De “aktive” områder på væggene er malet med tavlemaling, så eleverne bl.a. kan skrive læringsmål, give feedback eller stille spørgsmål.
Tegningerne er lavet i samarbejde med toolsforschools.dk, som i dialog med elever, medarbejdere og ledelsen har fundet frem til, hvordan man grafisk kan lette læring. “Det skal have en troværdighed for de store elever og samtidig være inspirerende. Derudover er det vigtigt, at eleverne kan bruge væggene aktivt ved enten at bruge Post-It’s eller de områder hvor man må skrive med kridt. Ellers opnår vi ikke, at de tager ejerskab for det nye,” påpeger skoleleder Pernille Fabricius.
Der er desuden skrevet citater fra historisk betydningsfulde personer. De er skrevet på flere sprog da vi gerne vil have eleverne til at være opmærksomme på, at vi er et globalt orienteret skole, som har blikket ud mod resten af verden. Vi skal være ambitiøse på vores elevers vegne og de skal have høje forventninger til den læring de skal modtage og dem selv.
Har man som elev ingen forventninger til skolen bliver det svært at udvikle sig.
Ugens citat møder man når man, som det første, når kommer ind på gangen; “Learning is experience. Everything else is just information” – Albert Einstein.
Nu har Mørkhøj Skole gjort læring synlig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top