annonce
Præstetanker uge 18
-

Himmel og jord

Den 12. april 1961 blev Juri Gagarin det første menneske i rummet, da han blev sendt op med Vostok 1. Efterfølgende er han blevet sat i forbindelse med citatet ”Jeg ser ingen Gud heroppe”. Det er nu tvivlsomt om det var det han sagde, båndoptagelsen er meget uklar.
Men han kunne godt have sagt det og det ateistiske kommuniststyre kunne godt bruge sådan en udtalelse. Men det er ikke den måde Gud viser sig på og himlen er vel i virkeligheden ikke et geografisk sted. Noget den ortodokse og religiøse Gagarin godt vidste, ved en anden lejlighed skulle han have sagt noget i retning af: “En, der ikke har mødt Gud på jorden, vil aldrig møde Ham i rummet.”

På torsdag er det Kristi Himmelfart og bortset fra at det for de fleste blot er et navn på den længste af de små miniferier i disse uger, da fredag rigtig mange steder også er blevet en fridag.
Men de store traditioner har vi ikke om denne dag. Men man kan på en måde sige at himmel og jord mødes.
En lidt underlig fortælling, hvor det vi ellers hører om Jesus handler om at han tømmer sig selv og ydmyger sig selv, så er Kristi Himmelfart den dag hvor han markerer at han også er Gud og at afstanden til himlen ikke er så voldsom som vi ellers opfatter det.

Himmelkongen Jesus viser os at jord og himmel er knyttet sammen og at han ikke længere er begrænset i tid og sted som mens han gik på jorden. Grundtvig siger det sådan et sted: ”Mit land siger Her-ren, er himmel og jord, hvor kærlighed bor.”
Det er det, der gør jorden til himlen og bringer himlen til jord, at der er kærlighed. Den kan ikke ses og ikke bevises, man kan ikke få øje på den, som man ikke kan få øje på Gud oppe i himmelrummet.

Luther, der levede i det gamle verdensbillede, siger sådan om himmelfarten: ”Det går ikke således til, som når du stiger op ad en stige inde i huset, men det betyder, at han er over alle skabninger, i alle og uden for alle skabninger. Derfor har han nu alle ting for øje, mere end jeg har dig, er os mere nær, end den ene skabning er den anden”

God Kristi Himmelfart
Ove Winther
Stengård kirke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top