- Gladsaxebladet - https://www.gladsaxebladet.dk -

Præstetanker uge 19

Pinse

Den er ikke så folkelig, den højtid vi står foran. De andre store højtider har vi en hel masse vi kan sætte jul- eller påske- foran, men der er ikke så meget til pinse. Bare ordet er svært at forstå og så også få hold på alt det med Helligånden, som den handler om.

Men ordet er en fordanskning af det græske pentacoste, som blot er et talord, der betyder 50 og angiver hvor mange dage, der er gået siden det var påske. Jøderne holdt også pinse, for at fejre at de havde fået loven, og Jesu disciple var derfor samlede denne dag. Siden påske havde de holdt sig for sig selv og låst dørene. De turde ikke fortælle om alt det der var sket i påsken og hvordan de siden havde mødt Jesus flere gange efter hans opstandelse. Så dørene var godt og grundigt låst. Men pinsen ændrede alt, da Helligånden kom og de forskræmte disciple gik ud i byen og fortalte så brændende om det de havde oplevet med Jesus at 3000 mennesker blev døbt.

Det kan nemlig godt være, at vi ikke helt kan forstå det med Helligånden, men alligevel er nogle pinseudtryk gledet ind i vores sprog. Pinsedag får vi at vide at tunger som af ild satte sig på disciplene. Når vi skal fortælle om nogen som går helt og fuldt ind for en sag, så siger vi at de brænder med en hellig ild og at deres tale er glødende og brænder igennem.
Men også ordet ånd er blevet en del af sproget dog mest via andre sprog.

På latin hedder Helligånden ”Spiritus Sanctus” og bortset fra at vi kan tale om stærke alkoholiske drikke som spiritus, så har vi det også i et ord som inspireret. Ind-åndet betyder det vel nærmest og vi bruger det til at fortælle om noget der kommer til en kunstner et eller andet sted udefra. Inspirationen gør, at man kan skabe det man ikke troede man kunne.

På tysk hedder ånd ”Geist” og også det ord er på flere måder en del af vores hverdag. Vi taler om at man kan være begejstret, det vil egentlig sig be-åndet. Når man er rigtig begejstret så er man så glad, at man næsten ikke kan udtrykke sin glæde, men man kan alligevel ikke lade være at tale om den.

Pinsedag blev den lille flok forskræmte disciple til en kirke, fordi ånden gav dem inspiration og lod dem brænde igennem med det budskab, der fyldte dem med begejstring.

Glædelig Pinse
Ove Winther
Stengård Kirke