annonce
Præstetanker uge 22
-

Angst og venlighed

For omkring ti år siden blev jeg bedt om at komme ud til Herlev sygehus. En kræftpatient i sidste stadium ville gerne tale med mig. Jeg kendte ham ganske lidt og tankerne fløj rundt i hovedet på mig: Jeg vidste ingenting om det medicinske og var nervøs for mødet og hvad kunne jeg egentlig bidrage med. Præstejobbet var ganske nyt, og jeg havde absolut ingen erfaring med sjælesorgssamtaler på sygehuset, og jeg tog afsted med bibelen og salmebogen i tasken. Men de bøger blev liggende i tasken. Vi talte sammen, og han var ikke bange for at fortælle om sine tanker omkring døden og om hvilke ønsker han havde til sin begravelse. Han fortale om sin angst og frygt ved at skulle sige farvel til sine nærmeste og om sin taknemmelighed og store glæde over alt det, som han havde oplevet sammen med de mennesker, som han elskede. Samtalen lærte mig meget, og han og mange andre har lært mig, at en smerte, der deles mister sin kraft.

Ensomhed

En smerte, der bliver delt, mister sin kraft. Der er mange smerter, der ikke deles, fordi vi har svært ved at finde ord for det, som gør ondt og det gælder også i samtaler med vores nærmeste. Ensomhed er en kendt lidelse i vores samfund og mange sætter lighedstegn mellem at være ensom og at være alene. Men jeg kender mange mennesker, som er alene og som lever i gode sociale netværk. Ensomhed kan være en følelse hos os alle.

Forfatter Benny Andersen var engang til fest hos gode venner, og han holdt en bordtale for dem. Hans tale var muligvis improviseret, men blev skrevet ned og lød:
”Venner, lad os se på hinanden. Vi ved ikke hvem af os, der først bliver til intet eller noget ufatteligt andet. men i dag kan vi nå hinanden og høre hinandens latter. Det må vi benytte os af. Vend dig mod mig, men langsomt, opmærksomt og spar ikke på angst og venlighed”.

Hans tale slår ned på de to områder i vores liv, hvor vi kan blive sprogløse: I kærlighed og i smerte. Spar ikke på angst og venlighed – heller ikke over for dine nærmeste.

Sognepræst i Stengård kirke,
Karen-Lisbeth Gøricke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top