annonce
Sprog kan læres ved samtale
”Flygtninge vil gerne i arbejde” - ja, de vil gerne have et liv og en fremtid, og de er taknemmelige - og de der flygter, er dem med initiativ.

Men vi skal passe på i vores iver og vore krav ikke at falde i samme fælde som i 70’erne, da en masse fremmedarbejdere kom hertil. De lærte aldrig dansk, for ingen gad tale med dem. Og det bebrejder vi dem stadig – de arbejdere der ikke lærte dansk.
Sprogskoler har tre ”trin”: 1 for analfabeter – 2 for dem med 5-6 års skolegang 3 for dem med fra 6-7 års skolegang til og med en højere uddannelse. Og de skal naturligvis undervises på forskellige niveauer og forskellige måder – og bestå en afsluttende test. De der sendes i praktik på en arbejdsplads, kommer fra alle tre ”trin”, dvs. en ingeniør skal måske undervises sammen med en analfabet og nogle med få års skolegang. Og det er temmelig håbløst – også for læreren.
De fleste af dem har været igennem uhyrlige ting og har brugt utrolige mængder af energi og livsmod på at overleve og komme hertil. En del har PTSD ligesom danske soldater efter Afghanistan. Og i reglen kommer der en vanskelig periode, når de har fået asyl og ikke behøver bekymre sig mere, men kan give slip på angsten for fremtiden og livet, og så kan de dumpe ned i en midlertidig depression, fordi stresset har været for stort.
Vi kan kun integrere vore nye medborgere, hvis vi behandler dem som medborgere – smiler til dem, siger hej til dem, taler med dem.

Lene Dragsdahl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Top